ЕС харчи за висше образование над два пъти по-малко отколкото САЩ

ЕС трябва да инвестира повече в изследователска и развойна дейност и във висше образование, за да остане конкурентоспособен в глобалната икономика, се казва в публикуван на 18 юни доклад на Комисията за икономическото и социалното сближаване.

Политиката трябва да се съсредоточи върху иновациите, образованието, подкрепата за малките и средните предприятия, инфраструктурата в целия ЕС и борбата срещу изменението на климата, съобщава на своя сайт Европейската комисия, като се позовава на резултатите от обществено допитване.

По-малко от една четвърт от живеещите в ЕС на възраст 25-64 г. са високо образовани и повечето живеят в или близо до градове, което прави наемането на работа на „знаещи работници“ голямо предизвикателство в по-слабо развитите региони.Образованата работна ръка обаче е важна за икономическия растеж.Особено силно е търсенето на специалисти в науката и технологиите от здравеопазването, образованието и хай-тек индустрията.

ЕС харчи едва 1,2 % от своя БВП за висше образование, което не е дори половината от инвестираните от САЩ 2,9 %. ЕС изостава от САЩ и в разходите за изследователска и развойна дейност, се отбелязва в доклада, който призовава за големи инвестиции в тази област в подкрепа на иновациите и увеличаване на производителността.

Но има добра новина за по-слабо развитите региони.Много от тях се възползват от растежа в три бързо нарастващи сектора – финансови и бизнес услуги;търговия, транспорт и комуникации; строителство.Това може да им помогне да настигнат по-богатите региони.

Високотехнологичната промишленост е сектор, където ЕС запазва лидерска позиция в световен мащаб.В него влизат производството на електрическо и оптично оборудване, хирургическо оборудване, самолети, космически апарати и фармацевтични изделия.

Неравенствата в доходите и заетостта в ЕС през последните години намаляха под влияние на бързия икономически растеж в по-бедните региони.Между 2000 и 2005 г. БВП на глава от населението в тези региони нарасна с 50% по-бързо, отколкото в останалата част от ЕС.През същия период равнището на безработицата спадна с три процентни пункта.

Тези региони все още са подложени на значително икономическо преструктуриране, като работни места се прехвърлят от селското стопанство към услугите. Една от най-важните цели на ЕС е да гарантира, че 27-те страни членки се развиват заедно.Близо 36 % от бюджета на ЕС за 2007-2013 г., или 347 млрд.евро, са отделени за тази „политика на сближаване“.

Коментар