Airbus и Siemens създават хибриден двигател

Airbus ще пусна самолет с хибриден двигател, разработен съвместно със Siemens, към 2030 г.

Airbus ще пуснe самолет с хибриден двигател, разработен съвместно със Siemens, към 2030 г.

Авиокомпанията Airbus подписа договор със Siemens, в рамките на който ще бъдат разработвани хибридни/електрически задвижващи системи за малки самолети.

Двете компании са амбицирани да пуснат първия хибриден самолет през 2030 г. Първоначално, той ще може да превозва до 100 души.

Airbus и Siemens ще разработят съвместно прототипи на различни хибридни двигатели с мощност от няколкостотин киловата до 10 и повече мегавата.

Подобни двигатели ще се използват в малки самолети, вертолети и безпилотни летателни апарати.

Проектът на Airbus и Siemens не е първият по рода си в отрасъла. Опити за създаване на хибридни или електрически двигатели правят и други компании, но повечето разработки са на ниво концепция.

Коментари по темата: „Airbus и Siemens създават хибриден двигател”

добавете коментар...

  1. :o)

    Всичко зависи от типа на батериите които ще се ползват.
    Ако на летището докато чака го заредят с некви стотици мегавати…какво извънградско, какви 5 лева. Ще си лети като пич, само да не му замръзнат перките като трябва да припали после 🙂

  2. До Anonymous 10/04/2016 05:34

    Ми кажи им на Airbus и Siemens – те явно не ги знаят тез нещица?

  3. Anonymous

    Хибридните двигатели имат сериозно предимства в режимми на работа, които имат чести старт/стоп ситуации(работа с честа промяна на оборотите и изходната мощност на двигателя). Самолетните двигатели нямат такива режими. При тях хибридният двигател, включващ батерии, няма никакви предимства. Само недостатъци. Поне на тоя етап от развитието на батериите. Основното предимство на хибридите е, че разхода в градски условия е почти равен на разхода по магистрала. Самолета кара само извънградско. Освен по време на излитане и кацане, които по принцип представляват под 3% от времето на полета.

Коментар