iMac Pro стъпва на сървърен чип Intel Purley

Новите компютри от типа всичко-в-едно iMac Pro разчитат на мощни сървърни процесори от Intel

Apple обикновено не разкрива всички подробности за своите устройства. Така например, компанията не посочва обема на оперативната памет на смартфоните и таблетите, дори и моделите на процесорите в компютрите си.

Има тайни и около обявените наскоро компютри всичко-в-едно iMac Pro. На страницата на моноблок системите даже не е указана честотата на процесорите, като се очаква това да стане едва когато машините бъдат пуснати в продажба.

Междувременно в интернет се появиха информации от ентусиасти, които хвърлят светлина върху хардуера на най-производителните до момента компютри на Apple. Според източниците на MacRumors, новите машини използват сървърни процесори Intel Purley и по-точно – Skylake-EX и Skylake-EP.

Считаните за флагмани в линията Skylake-EX могат да се ползват в конфигурации с до осем процесора. Те имат три линии с интерфейс UPI и поддържат обновени технологи за корекция на грешки като Instruction Retry, Advanced Error Detection и Correction and Adaptive Dual Device Data Correction. Консумацията (TDP) на чиповете не превишава  165 вата.

Skylake-EP, от друга страна, е проектиран за използване в конфигурации с до два процесора. Информацията за Intel Purley със сокет LGA 3647 е открита в кода на бета версията macOS High Sierra.

В допълнение, iMac Pro ще използва и копроцесор с архитектура ARM. При новите лаптопи MacBook Pro подобен чип отговаря за скенера на пръстови отпечатъци Touch ID, но в iMac Pro липсва такава функционалност. Моноблоците се очакват на пазара през декември на цени от по 5000 долара.

Коментар