Linux работи на 99,6% от суперкомпютрите

498 от 500-те най-мощни суперкомпютъра работят с Linux-базирана операционна система

Почти всички суперкомпютри в последния рейтинг Топ 500 използват Linux-базирана операционна система с отворен код, сочи статистиката.

По-конкретно, 498 от 500-те най-мощни суперкомпютъра разчитат на Linux. Останалите две машини работят с операционна система Unix, уточняват авторите на Top500, изготвян от учени в Националната лаборатория Лоурнс Бъркли и университета в щата Тенеси.

Първият суперкомпютър на база Linux беше създаден през 1998 г., а към юни 2010 г. операционната системата с отворен код вече работеше на над 90% от всички суперкомпютри.

Широкото възприемане на Linux в суперкомпютрите се дължи на факта, че стойността за лицензиране на автономна дистрибуция е еднаква за всички типове компютри. Освен това Linux дава по-голяма свобода за действие на разработчиците, отбелязват специалистите.

Коментари по темата: „Linux работи на 99,6% от суперкомпютрите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    От 20 години мебелист и коментира Линукс ;)))
    Явно нямаш много работа като мебелист, щом разбираш и от Линукс. Щото на мен ми трябваха 2 години по 10 часа 7 дена седмично само за да започна да го използвам на професионално ниво + още сума ти години по 5 дена седмично и пак не мога да кажа, че го знам тоя Линукс. А преди да почна с него имах сериозен хардуерен и софти=уерен опит. А ти за последните 20 години не стига, че си проектирал няколко хиляди модела мебели, не стига че си им потдържал базите, не стига, че си им организирал производството, ами и Линукса си научил 😉
    Феноменално! Ще те препоръчам на шефа да те вземе за началник на разработчиците 😉

  2. Anonymous

    Перо, канил си, викаш линуксчии… Ами да беше пуснал обява, в която да включиш заплащането… 😉
    Инче с покани можеш да събереш цяла орда ентусиясти, мераклии да се учат на твоите системи и на твой гръб 😉
    Да каниш е грешка, перо. Трябва да плащаш. Плати ми за консултацията както трябва и ще получиш каквот ти е нужно. В противен случай можеш да ме “поканиш” на по кафе.
    Докъде стигнахме… Мебелисти да обсъждат операционни системи… И да критикуват специалисти по операционни системи… Колко трябва да съм арогантен за да съм мебелист и да се намесвам в такива теми? Перо, кажи ми как се казват двете защитни системи, интегрирани в най – разпространената линукс десктоп дистрибуция – Убунту. Ако го направиш, ще ти препоръчам софтуера и фирмата за костюмизацията му безплатно 😉

  3. Anonymous

    Добре, Перо, ще направя ресърча вместо теб. Дай кординати да се договорим за финансовата част на страната. А на въпроса ти дали съм стъпвал в завод – ами изграждал съм заводи в България, Русия, Украйна, Китай, Турция, Мексико, Канада, САЩ, Колумбия. Става дума за машиностроене, химия, лека промишленост, хранително – вкусова промишленост, електронна промишленост.
    За твоята работа – не съм специалист по мебелите, въпреки, че кой не си е прави сам. Мога да ти препоръчам продукти с отворен код. Мога да ти препоръчам и компании, които да ги доразвият според нуждите ти, само че се плаща. Не те знам, какво си ползвал, но на линукса това му е силата – можеш да го костюмизираш по желание лесно. Явно подхода ти е различен и поради това ти се струва, че говоря празни приказки. Явно не си се занимавал изобщо с Линукс. Вероятно си пробвал нещо, но си далеч от работата с него. Ако планираш преминаване към отворен код, аз съм твоя човек, но съм скъп. В противен случай не ме занимавай.
    ПС. Обвиняваш ме в празни приказки. Дай кординати за да оговорим финансовата страна на консултацията. По друг начин не виждам как ще ти дам тая информация. Иначе всичко останало, което си казал досега ще си остане дрънкане.

  4. MP

    Абе Пиеро ти правиш ли разлика м/у ОС и приложен софтуер? Никой не е длъжен да ти пише “фрее” приложения за линукс. Oracle db като върви под линукс да не е “фрее”?! А и в статията става въпрос за суперкомпютри, а не за дърводелски услуги!
    Аман от дървени философи!

  5. Перо

    Пак празни приказки? Нима си мислиш, че никога не сън ползвал Линукс и за 20 години в мебелния бизнес не съм пробвал почти всички специализирани програми даже и под Линукс и то в РЕАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО. Аз няма да ти вземам пари и мога да ти покажа как се работи във фабрика с 400 човека персонал, на 3 смени.В работата ми работя с много други специалисти като архитекти, инженери, лекари чиито офиси обзавеждаме и по чиито проекти работим. Там няма Линукс – защото софтуера за тях го няма. Защо не говориш КОНКРЕТНО, а се измъкваш с общи, празни приказки? Явно никога не си работил в бранша и хал-хабер си нямаш от материята – да си човъркал Имос? Да си правил база изделия с него от няколко стотици артикула? Кое е подобното нещо под Линукс? Да си стъпвал в мебелна фабрика в Германия, Гърция, Турция, Италия или Русия? Да си виждал там Линукс? Да си стъпвал в завод за машини и да си виждал там Линукс? Всички сте едни и същи празнодумци! Добре, чакам предложения за софтуер от ранга на Имос – модули за разкрой, IBDX, Inet, ImosCAM?

    “Разликата между средния Уиндос и Линукс потребител е, че първия ако няма дадена програма си я купува/краква, а втория си я пише сам или търси помощ от приятели”

    Ся, нали уж Линукс-феновете сме “приятели” и аз имам нужда от този софтуер и ти ще ми го напишеш “фрее” или пак нещо не съм разбрал? Тази дискусия е безсмислена и ми е втръснала до болка! Интересувам се САМО ОТ КОНКРЕТНИ, РЕАЛНО РАБОТЕЩИ РЕШЕНИЯ, не дрънканици!

  6. Anonymous

    Перо, обикновено за консултации вземам пари. Мога да направя ресърча вместо теб. Набързо открих 7 – 8 мощни кад програми за Линукс, с които да си проектираш мебелите. Отне ми към 2 минути. А за това, че няма български фабрики, работещи под линукс, това не е мой проблем. И не е защото няма софтуер, а защот трябва да се плаща за специалисти. А в България не обичат да плащат. Особено за специалисти. Първата програма за разкрояване на плоскости , която съм използвал, беше за линукс. А по въпроса за общите приказки – мога много бързо да те разубедя. Ще ти струва 40$ на час труда ми. Линукса е безплатен, не труда на специалистите. Ако не ти харесва цената можеш да се потрудиш и сам, ама май не ти е присъщо 😉
    П.С. Ако си заинтересуван от офертата, пусни тук контакти и аз ще се свържа стеб 😉

  7. Saevar

    до Перо:
    темата е супер компютри а не мебели, както споменах в предния си пост Линукс се ползва от сериозни институции като НАСА както и във финансовия сектор, аз лично съм във финансовия сектор и бях нает точно поради факта че институцията където работя бяха в преход от УИН към Линукс, друго си е когато знаеш че паричките ти и всички картички са на сигурно и надеждно място… беше попитал в предния пост какво сме писали, ами аз лично съм python и SQL спец, тоест много неща правя за нашата фирма… но не е мебели както на теб ти се иска.

  8. Перо

    И къде са тия програми за мебели? Отново общи приказки и нищо конкретно? Та къде са еквивалентите на Imos, Базис Мебельщик, WoodWob, OptiCut, TopSolid Wood, Woodwork, Microwellum, OptiNest, Polyboard, Auto Cabinets, Mozaik, Cabinet Vision, Alphacam, Vcarve, Rhino, Kitchen cabinets, Solidworks, Inventor, SketchUP, SketchList , KitchenDraw,
    T-FLEX Мебель, K3-Мебель, PRO100 и прочие? Коя фабрика поне в българия работи на Линукс? Айде стига празни приказки – Линукс си има ниша, но не и тук!

  9. Anonymous

    Разликата между средния Уиндос и Линукс потребител е, че първия ако няма дадена програма си я купува/краква, а втория си я пише сам или търси помощ от приятели 😉
    Финансирането на Линукс е огромно. Идва от дарения и някои специфични форми на лицензиране на определени групи софтуер. Например Ред Хат е платен, но ЦентОс е безплатната версия на Ред Хат. Освен това когато живота йна един компютър свърши, защото е морално остарял, идва Линукс и го съживява. Имам линукс рутер, който работи 7 години без да мръдне. Преди това беше 5 години десктоп под Уиндос. К6 – 2 беше процесора на 266 мегахерца.

  10. Anonymous

    Перо, аз съм работил върху конекшън тракинга на УДП конекции(много го мислят за невъзможен) под Линукс. Програми за мебели, разкрояване на плоскости, счетоводство и т.н. колкото искаш. Точно за вашите машини софтуер за линукс трябва да търсиш от производителя им. Няма да намериш, защото те го продават тоя софтуер или го дават в комплект с машината. Ако имате свестни инженери и сте достатъчно големи, можете да си проектирате машините и да си напишете софтуера сами. Това е идеята на Линукс. Дава ти готови модули за почти всичко, а ти сам трябва да си сглобиш нещата. Понеже е правен от фенове с дълбоко разбиране, обикновено алгоритмите му са супероптимизирани, но с минималистичен графичен интерфейс. Което е добре, защото работят бързо. Иначе ползвам и Уиндос всички версии, включиително и сървърните. Основно за съвместимост. Ако търся производителност и стабилност при ограничени ресурси ползвам линукс.

  11. Перо

    Ох, Линуксчии! Вместо да плюете Уиндос покажете какво ВИЕ лично правите за любимата си ОС? Например какъв софтуер пишете за Линукс, та да можем ние простите Уиндос потребители да преминем на свободен софтуер ! Аз работя в мебелния бизнес – имаме нужда от КАД, счетоводен софтуер, софтуер за опаковка, етикети, разкрой, постпроцесори за нашите машини! Където и да съм канил най-запалените и кресливи линуксчии няма нито един “спец” отзовал се? Що така – май само с кряскане и плюене не става! Поне дайте пример с едно предприятие, където ВИЕ ЛИЧНО “разбирачите” сте влезли, форматирали сте хардовете с “бозата” и сте преродили завода изцяло с Линукс и опън сорс софтуер?!

  12. tedy58

    Не случайно румънята направиха програма 2020 цялата им администрация да премине на ОС с отворен код, ама ние пак най хитрите нали? Боковата администрация да пълни гушите на бил гей! Ама верно бе то това държавна политика … Все по бедни и глупави!

  13. tedy58

    Не го знам кой е този анонимния но, да сподели дали му е лицензирана винбоза? Или и той плещи срещу Линукс а не го е помирисвал как работи?

  14. Светулка

    До Божко: ..ами съм обикновен потребител, но в къщи имам и двете ОС (Линукса и Уиндоуса) ала… когато ми забият Прозорците направо се стига до преинсталация в 70% от случаите, а когато ми забие Линукса ми дава възможност да се връщам на предишните версии на конфигурацията на ОС-ма (преди всеки update) и нали се сещаш- само 10 мин ми коства да си възстановя ситуацията!
    А сега познай с кое ще продължа да работя доволен и предоволен, щом като вторите искат още ограничения и ми орязват правата?!
    Аре е’бем ти “Прозорците” а , ако го направи и нашето правителство, ще спестим от там поне 70 милиона годишно за права на софтуер ( по обществена информация!)!!
    Ако пък си и търсим правата и в други области, за 5 години пенсиите ще са поне 700 евро мин., заплатата 1000 евро минимум, а ще има лека работа дори и за ромите ( по един син – да поддържа пред 1 блок озеленяването и хето им 1000 евро 🙂 ) Ей ти на комунизъм :)))

  15. Anonymous

    До Saevar
    Много си тъп бате, ако всички в онзи долнопробен форум са такива като теб, затова ще си пишете 2-3ма в него.

  16. Saevar

    до Божко:
    ща плюща уа маймун,
    ха сега да добавим че и НАСА ползват Линукс базирани компютри, ако сте фенове на Дискавъри канала обърнете внимание когато дават документални с разни астрофизици се вижда понякога ОС-а като показват разни звездички телескопчета и подобни…
    абе аз казах ли на Божко чи ша гу плюща и че сестра му мисля да я превърна в еклер, ще и напълня ядрото с моя сорс код барем изправя някой бъгове в семейството им…

  17. Anonymous

    0,4% ?

  18. OS

    Естествено Linux / Unix то друга алтернатива просто НЯМА.

  19. Божко

    Очаква се всичките 5-ма линухчикиджии от lainux-bg.org да посетят тази новина поне 10-20 пъти, и да бият по 4-5 чик… от кеф.

Коментар