Хай-тек гиганти създават антитерористичен алианс

Глобален интернет форум за борба с тероризма обещава да изкорени ектремисткото съдържание в интернет

Четири водещи технологични компании – Microsoft, Facebook, YouTube и Twitter – създадоха Глобален интернет форум за борба с тероризма. Това е нов съюз, чиято цел ще бъде премахването на съдържание от интернет, което подкрепя тероризма и екстремизма.

Хай-тек гигантите ще си сътрудничат по технологии за откриване на терористични материали онлайн, като в същото време ще премахват връзките към съдържание, маркирано като екстремизъм и омраза в интернет.

Очаква се съюзът да се разшири с още членове през следващите месеци и години, а четирите компании възнамеряват да си сътрудничат и с други организации, вкл. правителствени и неправителствени (НПО).

„Разпространението на тероризма и насилствения екстремизъм е належащ глобален проблем и критично предизвикателство за всички нас. Разглеждаме тези проблеми много сериозно и всяка компания разработи политики и практики, които ни позволяват да прокараме твърда линия срещу терористичното или насилствено екстремистко съдържание в нашите потребителски услуги”, се казва в съвместното изявление.

Една от целите на сътрудничеството е подобряване на съвместните технологични проекти, които могат да помогнат за откриване на съдържанието на тероризма чрез машинно обучение.

Microsoft, като пионер в системите за машинно обучение, ще играе важна роля в това отношение, но всяка от останалите компании ще допринесе за нови решения и ще определи стандартни прозрачни методи за докладване и премахване на съдържание.

Създаването на алианса идва в отговор на исканията на Европейския съюз, който настоява технологичните гиганти да засилят борбата с тероризма онлайн. Очаква се и други големи компании да се присъединят към форума в близко бъдеще.

Коментари по темата: „Хай-тек гиганти създават антитерористичен алианс”

добавете коментар...

  1. ха

    Чудесна новина. Най-накрая ще почнат да борят тероризма на думи, а не на практика…

Коментар