Дрон-тероризмът навлиза в нова фаза

Дроновете станаха опасно оръжие в ръцете на екстремистите
(снимка: CC0 Public Domain)

Дроновете биха могли да се използват като инструменти за убийство. Иракският премиер Мустафа ал-Кадхими твърди, че е оцелял при опит за убийство с дрон вчера (7 ноември) в дома си в изключително защитената Зелена зона на Багдад.

Министерството на вътрешните работи на страната съобщи, че в атаката са участвали три дрона, единият от които е носел бомба. Шестима бодигардове са ранени по време на инцидента, а служител твърди пред Ройтерс, че силите за сигурност са намерили остатъците от малък дрон на мястото на покушението.

Докато иракското правителство публично заяви, че е твърде рано да се идентифицират виновниците, източници на CBS подозират, че извършителите принадлежат на проирански милиции, които са използвали подобни тактики срещу международното летище Ербил и посолството на САЩ.

Ирак, САЩ, Саудитска Арабия и Иран публично осъдиха нападението, отбелязва Engadget. Лидерите на милициите обаче предположиха, че атаката с дронове може да е била фалшифицирана, за да отвлече вниманието от съобщените смъртни случаи на протестиращи.

Дрон-тероризмът обаче не е нова идея. Летящите апарати отдавна са разпознати от различни групировки като средство за внасяне на „полезен товар”, например експлозиви, в целеви райони. Атаките срещу политически лидери обаче все още са много редки.

Ако информацията бъде окончателно потвърдена, ще може да се приеме, че дрон-тероризмът навлиза в нова фаза – екстремистите използват роботизираните машинки, за да поразят големи цели, които са твърде опасни, за да бъдат ударени с помощта на „конвенционални” методи.

Коментар