Дроновете вещаят тероризъм, предупредиха анализатори

Търговията с дронове е заплаха за безопасността на населението по света, смятат анализатори (снимка: CCO Public Domain)

Използването на безпилотни летателни апарати (БЛА) за бизнес цели нараства, но едновременно с това се увеличават и опасностите, свързани с тях. Хакерите могат да използват дроновете за терористични атаки, предупредиха експерти от анализаторската компания IOActive.

Търговията с дронове е заплаха за безопасността на населението по света. IOActive смята, че все по-широкото използване на дронове от бизнеса крие редица невидими рискове. Според прогноза на Technavio, пазарът на БЛА ще нарасне с 36% до $11,61 млрд. в периода от 2018 до 2022 г.

Според IOActive, нарастващата популярност и достъпност на безпилотни летателни апарати не съответстват на подобряването на показателите им за безопасност. Наред с други неща, експертите смятат, че е възможно дроновете да бъдат препрограмирани за полети по определени GPS координати и да изпълняват кибератаки срещу Wi-Fi мрежи (или други видове безжични мрежи).

В допълнение, налице е потенциален риск от провеждане на атаки от типа „човек в средата”, разпространение на злонамерени програми, атаки срещу системите за регулиране на трафика и нарушаване на поверителността на определени географски местоположения с цел индустриален шпионаж.

IOActive призова производителите на дронове да предприемат всички необходими мерки за осигуряване на киберсигурността на устройствата. Според анализаорите, подобни продукти, произведени от военните, нямат проблем със сигурността, тъй като отбранителните и разузнавателните служби осъзнават необходимостта от максимална защита срещу хакери.

Търговските дронове не разполагат в момента с надеждни характеристики за безопасност, защото като компаниите, които ги произвеждат, са по-фокусирани върху бързото предлагане на продукта на пазара и обръщат много по-малко внимание на проблемите на сигурността.

Коментар