Расте недостигът на програмисти, алармира Microsoft

Все повече се търсят специалисти с умения за програмиране както за клиентски устройства, така и за платформите на доставчиците на услуги (снимка: CCO Public Domain)

Попълването на свободните работни места продължава да бъде главоболие за кадровите отдели на водещите ИТ корпорации. В следващите пет години световният недостиг на програмисти ще нарасне до един милион, алармира вицепрезидентът на Microsoft Джулия Лийсън, цитирана от Digitimes.

Недостигът се подхранва от развитието на области като изкуствения интелект и интернет на нещата – например, колонките с гласов асистент, които съчетават двете технологии. Това променя модела на поведение и обучението на програмистите.

Ако по-рано е било достатъчно изучаването на няколко програмни езика, днес се търсят специалисти с умения за програмиране както за клиентски устройства, така и за платформите на доставчиците на услуги, отбелязва Лийсън.

Тайванският телеком Far Eastone Telecommunications (FET), съвместно с местния клон на Microsoft, създаде инкубатор за програмисти. Microsoft реши да не разчита на късмет при търсенето на таланти и заедно със своя партньор започна да обучава специалисти за три основни области: интелигентни продажби (онлайн), интелигентно промишлено производство и интелигентно здравеопазване. Обучението се базира на облачната платформа Microsoft Azure.

В актуални рейтинги за свободните работни места програмистите заемат второ място след медиците. Започвайки с малко, с правилен подход и находчивост, насочилите се към тази професия могат да се изградят като добри специалисти и да направят успешна кариера.

Коментари по темата: „Расте недостигът на програмисти, алармира Microsoft”

добавете коментар...

  1. junior

    Относно индийците писали кода на Boing, са взимали по 9$ на час, което е заплата от около 2700 лв. Което за Индия е повече от добре.

  2. junior

    Що е то junior full stack web developer?
    Стартова заплата на която и неграмотен циганин се мръщи и заплата след една година която е по – малка от на продавачка в мол или на шофьор.
    Изисквания от 3 – 7 езика за програмиране и от 10 до 20 фреймуърка + 1 – 3 г. експириънс.

  3. Anonymous

    Има много индийски програмисти, които са много над нивото ти.

  4. Saevar

    от М$ нали си имат развъдник за програмисти (Индия) такива дето писали кода за Боинг 737 дето накланя носа надоло и води до катастрофални последици.. е Уиндоус става все по-зле поради всякакви подобни шалвари дето чукча писател чукча не читател, проблема е в ниското заплащане, плащайте на сериозните писатели добри пари за да има и желаещи и качество…

  5. dev

    За някои млади програмисти една особеност се забелязва, когато спре мрежата спира и писането на код, при други е още по зле.

Коментар