Популярността на Linux в облака Azure расте

Делът на Linux в корпоративните сървъри и облачни системи е около 68% (снимка: CCO Public Domain)

Операционните системи на база Linux все по-често се използват в клауд платформата Microsoft Azure, дори по-често от Windows, съобщи Business Insider, позовавайки се на главния разработчик на Linux ядрото на Microsoft – Саша Левин.

Дълго време Microsoft стоеше настрана от Linux общността. В миналото главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър сравняваше софтуера с отворен код с туморно образование.

Но в последните години – откакто начело на компанията е Сатя Надела – отношението на Microsoft към отворения код се промени. В момента компанията развива продукти като Azure Sphere и подсистема на Windows за Linux v2.

Освен това Microsoft иска да се присъедини към списъка с разработчици на Linux, които обменят помежду си информация за неразкрити уязвимости. В този затворен клуб членуват разработчици като Canonical, Debian, Red Hat, Chrome OS и SUSE, както и облачните доставчици Amazon Web Services (AWS) и Oracle.

По данни на анализаторската компания IDC, делът на Linux сред операционните системи, използвани в корпоративни сървъри и облачни системи, е достигнал 68% през 2017 г.

Коментари по темата: „Популярността на Linux в облака Azure расте”

добавете коментар...

  1. Saevar

    самият им Азурен облак стои на Линукс, Hyper-v що го дават безплатно … щото има отворен код в него и немогат да го продават, проверете в “shodan.io” колко на М$ има по света и колко на Линукс, на тези които не им се рови там ще им го спестя, Линукс е с 80%+ дял световно и расте…

  2. Anonymous

    Явно мемето е вярно

Коментар