Microsoft вкарва изкуствен интелект в микрокомпютрите

Сферата на приложение на микрочиповете с изкуствен интелект е доста широка – от датчици за интернет на нещата (IoT) и носима електроника до медицински прибори (снимка: Microsoft)

Microsoft възнамерява да пренесе технологиите за изкуствен интелект в устройства от рода на миниатюрния компютър Raspberry Pi и различни микросхеми. Изследователски екип на компанията, базиран в Редмънд, променя парадигмата в изкуствения интелект, като преминава от облако-центрична концепция към съчетание на облак и „интелигентен край”.

Добавяйки изкуствен интелект в устройствата, които формират границата на електронния свят (или т.нар. „intelligent edge”), Microsoft всъщност отстранява тяхната зависимост от наличието на мрежова връзка, намалява трафика и консумацията на енергия. Сферата на приложение на микрочиповете с изкуствен интелект е доста широка – от датчици за интернет на нещата (IoT) и носима електроника до медицински прибори.

Като пример от компанията посочват пръскачка на базата на едноплатков микрокомпютър Raspberry Pi 3 – системата е обучена да разпознава катерици в градината и да ги прогонва от пъпките на цветята и хранилките за птици. Това е решение, достъпно за всеки любител, подчертават от лабораторията в Редмънд, щата Вашингтон.

Особеност на устройствата от рода на Raspberry Pi са скромните изчислителни ресурси и малкият обем памет. За да адаптират алгоритмите на изкуствения интелект към ограничените хардуерни възможности на подобни микрокомпютри, изследователите на Microsoft използват два подхода.

На първо място, те разработват алгоритми за компресиране на модели за машинно обучение, което позволява последните да бъдат пренесени в микрочиповете. Вторият подход се свежда до създаване на набор от тясноспециализирани алгоритми, оптимизирани за конкретна задача. Благодарение на това, изискванията на изкуствения интелект към хардуера намаляват стотици и хиляди пъти.

Основното предизвикателство при тази адаптация на AI към слаб хардуер е да бъде запазена точността на работа на алгоритмите на ниво, достатъчно за практическо приложение, отбелязват изследователите от Microsoft.

Междинни резултати от разработките на лабораторията в Редмънд са публикувани в в популярния уеб ресурс GitHub. Изследователите се надяват, че в бъдеще технологиите на изкуствения интелект ще станат широко достъпни за всички ентусиасти, които използват в своите проекти Raspberry Pi и други подобни микросистеми.

Коментари по темата: „Microsoft вкарва изкуствен интелект в микрокомпютрите”

добавете коментар...

  1. Санитар

    Фофу, лягай вече или ще те заведем в синята стая, знаеш какво има там и не искаш да ходиш нали. За днес толкова и другите пациенти искат да ползват компютъра. Бъди послушен и утре ще може да си направиш американски самолет от пластелин.

  2. Фофу

    Алоо, Карлуковската школа – споменаха изедниците микромеки. Хайде почвайте да цвилите и да давате акъл колко велик е Линукс.

    Вече почти 21,30 и никой не е изцвилил, слаба ракия до тук.

Коментар