Coowell V5 – пълноценен ТВ донгъл във вид на флашка

Coowell V5 е, че може да се постави директно в HDMI порта на телевизора, така както се пъха една USB флашка в компютъра

Популярните напоследък ТВ кутии, които добавят смарт възможности към телевизора, са изпълнени обикновено във вид на компактни мини компютри с квадратна форма. Но на пазара се предлагат, макар и по-рядко, подобни устройства във вид на флашка, които са още по-малки и не заемат място около телевизора, като същевременно не отстъпват по функционалност.

Тествахме един такъв ТВ донгъл – Coowell V5, за да се убедим, че „флашката” под Android работи безпроблемно и бързо, с достъп до огромно разнообразие от приложения. Разбира се, тази джажда не е малка колкото USB флашка памет, но е значително по-компактна от стандартните ТВ кутии – има размери 10,20×4,00×0,80 см и тежи само 109 грама.

Предимство на Coowell V5 е, че може да се постави директно в HDMI порта на телевизора, така както се пъха една USB флашка в компютъра. В случай, че това не е най-удачният вариант, предвид особеностите на портовете при различните модели телевизори, може да се използва един къс HDMI кабел, включен в комплекта на донгъла.

За съжаление, въпреки миниатюрния си формат, Coowell V5 не може да работи на батерия и е необходимо да се захранва постоянно – това става през USB кабел и щепсел за електрическата мрежа, включени в комплекта. Всъщност, и останалите ТВ кутии се захранват външно – било то с USB кабел и щепсел или със захранващ адаптер през DC вход.

Освен това комплектът на ТВ флашката не включва дистанционно управление, като вместо това можете да използвате за управление безжична мишка или пък жична такава, свързана към стандартен USB порт, който поддържа работа с няколко външни устройства, свързани през USB хъб – например, клавиатура и мишка.

След свързване на Coowell V5 към телевизора и добавяне на мишка, включвате устройството в електрическата мрежа и избирате с дистанционното на телевизора източника на сигнал – съответния HDMI порт, на който е флашката. Само след броени секунди на телевизора ще се покаже началният екран на Coowell V5, откъдето можете с лекота да навигирате из менютата с помощта на мишката.

Coowell V5 идва с операционна система Android 6.0, така че работата с устройството няма да ви затрудни по никакъв начин, особено ако вече имате опит в използване на Android смартфони. На първо време, следва да зададете някои предпочитани настройки, например за часовия пояс и времето, и разбира се – най-важното – да се се свържете към домашната Wi-Fi мрежа (флашката не поддържа жична LAN връзка).

Всъщност, това е всичко, което трябва да направите, за да ползвате пълноценно новата си придобивка. ТВ джаджата включва предварително инсталирани най-популярните приложения като Facebook, YouTube, Kodi (вкл. с Exodus), Skype и редица други. На практика, Coowell V5 напълно се вписва в концепцията „Plug and Play” – това е едно устройство, готово за работа веднага след свързването.

Да кажем няколко думи и за хардуера на миниатюрния ТВ донгъл. Устройството стъпва на хардуерна платформа Amlogic S905X с четириядрен процесор на тактова честота 2,0GHz и графичен блок Mali-450 GPU на 750MHz, който поддържа гладко възпроизвеждане на 4К HD видео. Флашката е оборудвана с 1GB оперативна памет DDR3 и 8GB постоянна памет, но ако се нуждаете от по-големи обеми памет за съдържание, можете да използвате външна microSD карта или външен диск с капацитет до 500 GB.

Видно е, че Coowell V5 не представлява нищо особено като технически параметри, но въпреки това този ТВ донгъл предлага отлично потребителско изживяване при гледане на видео, филми, музикални клипове, при игри или просто при сърфиране в интернет и общуване в социални мрежи. Трудно уловима е каквато и да е разлика в сравнение с обичайните ТВ кутии.

Безжичният Wi-Fi модул работи в 2,4GHz диапазон, по стандарта IEEE 802.11b/g/n, така че скорост няма да ви липсва. Поддържат се хардуерно декодиране H.264 и H.265, всички популярни видео- и аудиоформати, 5.1 съраунд звук, функции за 3D Video, Airplay, DLNA и Miracast за споделяне на съдържание от мобилни устройства. Достъпни са интерфейси HDMI 2.0, Micro USB, OTG, micoSD и USB2.0

Стигаме и до цената на този несъмнено привлекателен продукт, а тя е напълно приемлива – Coowell V5 струва $34,59 в глобалния онлайн магазин GearBest. В комплекта освен самото устройство са включени още USB кабел и щепсел за захранване, HDMI кабел за свързване към телевизора и кратко ръководство за потребителя.

Коментар