Всяко Volvo ще има и електрически двигател

Volvo слага исторически край на колите, които имат само двигатели с вътрешно горене

Автомобилният производител Volvo Cars поставя електрификацията в основата на бъдещите си бизнес планове. От 2019 г. всеки нов Volvo автомобил ще се предлага и с електрически двигател, обявиха от шведската компания.

С този ход Volvo слага исторически край на колите, които имат само двигатели с вътрешно горене. Това е една от най-важните крачки напред към електрификацията, правена някога от автомобилен производител, и нова глава в автомобилната история изобщо, близо век след изобретяването на двигателя с вътрешно горене, подчертаха от компанията.

„Хората все повече търсят електрически автомобили и ние искаме да отговорим на техните нужди”, заяви Хакан Самюелсън, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars. Шведският производител подготвя широка гама електрифицирани автомобили, която ще включва изцяло електрически коли, хибриди и „plug-in” хибриди.

Между 2019 и 2021 г. компанията ще пусне на пазара 5 електромобила, 3 от които ще бъдат производство на Volvo, а другите 2 – на Polestar. Тези нови електрически коли ще бъдат допълнени от автомобили с бензинови и дизелови хибридни и plug-in хибридни двигатели.

В бъдеще всички Volvo автомобили, които имат само двигатели с вътрешно горене, ще бъдат заменени с такива, които се предлагат и с електрифицирана версия. Volvo Cars планира да продаде 1 милион електрифицирани автомобили до 2025 г., обяви Хакан Самюелсън.

Наскоро Volvo съобщи, че обособява подразделението си Polestar като самостоятелна компания, която ще се фокусира върху проектирането и създаването на електрически автомобили и ще бъде ръководена от вицепрезидента по дизайна във Volvo Cars – Томас Ингенлат.

Коментар