Китайци клонираха прасе с помощта на робот

Изследователи от Университета Нанкай в Тянзин извършиха успешен експеримент с клониране на прасета, ползвайки робот и изкуствен интелект

Първи по рода си експеримент за клониране на прасе с помощта на робот извършиха китайски учени от Института по робототехника и автоматизирани информационни системи към Университета Нанкай в Тянзин.

В началото на януари т.г. 510 клонирани ембриони са били вкарани в шест сурогатни свине-майки. На 110-я ден от бременността, в края на април, две свине-майки са родили 13 здрави, изкуствено отгледани прасенца, съобщи China People’s Daily.

По време на експеримента за клониране на прасета учените за първи път са използвали специални роботизирани микроманипулатори-анализатори, които са изпълнили всички операции по събиране и пренасяне на ДНК от животните донори към сурогатните майки. Тези устройства за операции с ДНК се управляват от изкуствен интелект и имат силни аналитични способности.

Роботизираният инструмент е спомогнал значително за успешното завършване на експеримента. По думите на Джао Син, ръководител на изследователския екип, при подобни деликатни операции разликата между човешката ръка и робота-манипулатор е като тази между твърд шамар и меко натискане.

В процеса на клониране на свинете, проведен съвместно с Института по животновъдство и ветеринарни изследвания, е приложена т.нар. техника за ядрен пренос на соматични клетки (SCNT), която се използва обикновено за селекция – при нея ядро на соматична клетка се пренася в яйцеклетка без ядро.

Подобен метод има предимството, че гарантира качествено осеменяване на яйцеклетката. Негов недостатък обаче е ниското ниво на успешно приключилите експерименти, поради големия процент брак в процеса на клониране.

Сурогатната свиня-майка и нейните прасенца, отгледани с помощта на изкуствен интелект

Основното предизвикателство в процеса на клониране с ядрен пренос е как да се избегне разрушаването на чувствителни клетки. Учените са провели предварителен анализ на мощността, която е необходима на инструмента за безопасна работа с клетките при отделяне на ядрата, и след това са го регулирали на минималното възможно ниво. Благодарение на това, степента на деформация на клетките е намаляла значително, което е подобрило по-нататъшното развитие на клетките и е увеличило шансовете за успех.

Получените в резултат на изследването данни за връзката между микрооперациите над клетката и по-нататъшното й развитие могат да помогнат на други учени да направят следващи открития в тази област, отбелязва Джао Син. Според него, изследването има огромен потенциал за приложение – в помощната техника за репродуктивни технологии, при селекцията на видове растения и животни, в семейната медицина, животновъдните комплекси и в други области.

От момента на първото успешно клониране на знаменитата овца Доли, която се роди на 5 юли 1996 г. във Великобритания, учени от цял свят проведоха множество успешни експерименти за клониране на мишки, едър рогат добитък и други животни. Китайските учени, в частност, извършиха първо успешно клониране през 2000-та година, като впоследствие направиха още много подобни експерименти с различни животни, вкл. свине.

Коментари по темата: „Китайци клонираха прасе с помощта на робот”

добавете коментар...

  1. бачи кико

    бало бало мяло стига си мяучил

  2. Захари

    Шамара не е “твърд”, а “силен”. Натискането не е “меко”, а “нежно”. Hard и soft имат различен превод в българския език, в зависимост от значението.

Коментар