Белият дом затвори врати за Лаборатория Касперски

Администрацията на Доналд Тръмп изключи руската компания Лаборатория Касперски от списъка на доставчиците на софтуер за правителствените структури на САЩ, съобщи Ройтерс.

Според представител на GSA (агенцията, която обезпечава работата на правителствените ведомства), решението е взето след задълбочено проучване на ситуацията. Подчертава се, че стремежът на GSA е да осигури целостта и сигурността на системите и мрежите на правителството на САЩ.

Предприетата мярка не означава пълна забрана за използване на софтуера на Лаборатория Касперски, отбелязва Ройтерс. Американските чиновници и занапред ще могат да използват антивируса на руската компания, ако той е купен извън поръчките, възлагани от GSA.

Ръководството на Лаборатория Касперски, от своя страна, твърди, че не е било уведомено за изключване от списъка с доставчици на правителството на САЩ. От разработчика подчертават, че продуктите на компанията не са използвани за разузнавателни цели, както твърдят американските власти.

Лаборатория Касперски няма връзка с каквито и да са руски правителствени компании, никога не е помагала и не възнамерява да помага на нито едно правителство при извършване на кибершпионаж, посочват от компанията.

Във вторник Блумбърг съобщи, че разполага с кореспонденция на Евгений Касперски (основател на Лаборатория Касперски), от която става ясно, че компанията сътрудничи на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Твърди се също, че разработчикът е оставил в своите продукти вратички за проследяване на местоположението на хакери, които след това били използвани от спецслужбите.

Коментари по темата: „Белият дом затвори врати за Лаборатория Касперски”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    В колежа, в който учех, имаше технологии за контрол на обмена на файлове независимо в каква посока не само по име на файла. Така разбраха, че съм кракнал пакет трейсъра на циско и напрактика знам отговорите на задачите. Направих си го портабъл. Показаха ми, че знаят, но нищо друго. Явно ценят креативността 😉
    Да твърдят, че в службите за сигурност на САЩ няма такива системи си е крайно нелогично. Това по – скоро прилича на контролирано изтичане.

  2. Anonymous

    къв касперски ?

    челси манинг записа всички тайни на диск с надпис лейди гарга.

  3. Петко

    Всички антивируси – вън!

  4. Anonymous

    Така или иначе ги прокуждат от този пазар, Касперски спокойно могат да престанат да си затварят очите за “инструментите” на NSA, без да ги е страх, че ще имат неприятности 🙂

  5. Никой

    Ами пак старата игра от Студената война! Касперски сътрудничи на ФСБ – бившето КГБ, а GSA на ЦРУ – пише го навсякъде в мрежата.

  6. Радев глупака

    малко по-малко дори и руснаците ще разберат, че Тръмп е преди всичко американец……

  7. Българин

    Страх лозе пази.

Коментар