Китай забранява ползването на VPN

Потребителите в Китай ще бъдат лишени от VPN услуги след правителствено решение

Властите в Китай задължиха местните телекоми да блокират достъпа на частни лица до услуги за включване в частни виртуални мрежи (VPN). Мярката се предприема в рамките на стратегия за обезпечаване на кибер-суверенитета на страната. Най-големите телеком доставчици в Китай, вкл. China Mobile, China Unicom и China Telecom, трябва да изпълнят разпореждането до 1 февруари следващата година.

Към VPN връзки обикновено прибягват любителите на анонимното сърфиране и торент тракерите, както и хора, които искат да избегнат блокирането на забранени сайтове. Защитеният канал нерядко се използва и от големи предприятия, които обезпечават по този начин сигурен достъп на отдалечените служители до частната мрежа.

В Китай, където отдавна са забранени Facebook, YouTube и Twitter, хората често използват VPN мрежи, за да преодолеят блокирането на уеб ресурси, имитирайки, че влизат в мрежата от друга държава.

Министерство на промишлеността и информационните технологии на Китай още през януари предупреди за намерението си да ограничи достъпа на частни лица до ресурси за анонимно ползване на мрежата и препоръча на компаниите да прибягват до VPN връзки само за вътрешни нужди. Според източници на Блумбърг, транснационалните корпорации вероятно ще бъдат принудени да се регистрират за ползването на подобни услуги.

По-рано компанията GreenVPN – един от най-популярните в Китай доставчици а услуги за анонимен достъп, уведоми клиентите си, че скоро ще прекрати предлагането на подобни услуги. И наистина, от 1 юли компанията спря обслужването след уведомяване от регулаторните органи на Китай.

Коментари по темата: „Китай забранява ползването на VPN”

добавете коментар...

  1. ХА

    Горкия автор, изгубен в превода…

Коментар