HP води на РС пазара за второ поред тримесечие

Над 60 млн. персонални компютъра са продадени в света през второто тримесечие на 2017 г.

Световният пазар на персонални компютри демонстрира по-високи от очакваните резултати през второто тримесечие на годината, а HP Inc. e начело, както бе и през първото тримесечие, сочи нов доклад на анализаторската компания IDC.

В периода април-юни в света са продадени 60,5 млн. броя настолни РС, лаптопи и работни станции, което е спад от 3,3% спрямо същия период на предходната година, при очаквано отстъпление от 3,9%.

Влияние върху пазара оказват фактори като дефицита на някои компоненти, вкл. SSD устройствата. Недостигът доведе до ръст на цените на компонентите, в резултат на което поскъпнаха и компютрите, се посочва в анализа на IDC.

Американският производител HP е лидер на световния РС пазар вече второ поред тримесечие. Пазарният дял на компанията приближава 23%, благодарение на силното присъствие в почти всички региони.

Lenovo, която удържаше първо място в продължение на много тримесечия, регистрира спад в доставките на десктопи, ноутбуци и работни станции с 5,7% през второто тримесечие спрямо същия период на предходната година. Делът на китайския производител е намалял от 21,1% до 20,5%.

Спадът при Lenovo се обяснява с проблемите, които компанията изпитва на пазара в Северна Америка, въпреки че бизнесът й с ноутбуци в този регион продължава да нараства.

В топ 3 влиза още един американски производител – Dell, който бележи ръст от 3,7% през второто тримесечие с продажби в размер на 10,3 млн. броя. Този резултат отрежда на текскаската компания 17,1% пазарен дял. Четвърта позиция на световния РС пазар държи Apple с дял от 7,2%, следвана от Asus с 6,8%, според данните на IDC за периода април-юни 2017 г.

Коментар