Apple клекна пред Китай, строи дейта център там

Властите на Китай заставиха Apple да отвори дейта център в страната, в който да съхранява данните на всичките си местни потребители

Apple обяви плановете си да отвори своя първи център за данни в Китай, за да спази местното законодателство, което изисква от чуждестранните компании да съхраняват информацията за потребителите на облачни услуги на територията на страната.

Дейта центърът ще се захранва изцяло от възобновяеми източници на енергия и ще ускори работата на онлайн услуги като iCloud. В изграждането му ще участва компанията Cloud Big Data, един от собствениците на която са властите на провинция Гуейджоу.

Данните за китайските потребители на Apple, съхранявани в момента отвъд пределите на страната, ще бъдат преместени в новия дейта център в близките месеци. „С този център за данни ще ускорим работата и ще повишим надеждността на нашите продукти и услуги, а също така съблюдаваме наскоро приетите правни норми”, коментират от Apple.

Компанията подчертава силната защита на персоналните данни и сигурността на услугите си, като твърди, че в нито една от нейните системи няма задна вратичка, или .тнар. бекдор, чрез който службите могат да шпионират потребителите.

Китай е вторият по приходи пазар за Apple след САЩ. Тясното сътрудничество с властите има критично значение за бизнеса на компанията в страната, отбелязва Блумбърг.

По-рано Apple ползваше преференции на пазара в Китай, но миналата година, под натиск от регулаторите, американската компания беше принудена да затвори услугите iTunes Movies за филми и iBooks за книги, а освен това загуби изключителните права върху търговската марка iPhone.

Коментари по темата: „Apple клекна пред Китай, строи дейта център там”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Че те и в Русия направиха център за данни.

    Какво значи “клекна”? Всяка държава си има закони, ако искаш да правиш бизнес там, следваш законите.

    Кажете кой точно не е “клекнал” на Китай, на Русия или коя да е друга дъражава с подобно законодателство, но продължава да оперира в съответната държава?! Аз ще ви кажа – никой.

    В този ред на мисли, преди време работих по проект на Луфтханза. Когато стана на въпрос къде ще държим данните (облачни услуги), онези директно казаха – в Германия, законово задължени сме.

    Същевременно има и предимство – колкото по-близо са сървърите до клиентите, толкова по бързо ще работят услугите за тях.

Коментар