AMD с поредна Ryzen офанзива

Д-р Лиса Су обяви цените и старта на продажбите на настолните процесори Ryzen 3

AMD обяви спецификации, цени и начало на продажбите на очакваните процесори Ryzen Threadripper. Във видеоклип изпълнителният директор на компанията д-р Лиса Су обяви също цените и старта на продажбите на настолните процесори Ryzen 3. 

Процесорът Ryzen Threadripper ще бъде наличен в глобален мащаб за най-високия сегмент настолни РС в началото на август. Освен модела с 16 ядра и 32 нишки, обявен наскоро, AMD планира да пусне вариант с 12 ядра и 24 нишки, става ясно от блог публикация на Джим Андерсън, старши вицепрезидент и управител на подразделението Computing and Graphics Group на AMD.

И двата чипа идват с отключен множител, използват новия Socket TR4, разполагат с четириядрена DDR4 оперативна памет и 64-пистова PCI Express шина. Базовата честота на Ryzen Threadripper 1950X с 16 ядра е 3,4 GHz, като се покачва до 4,0 GHz с „precision boost“. При 12-ядрения Ryzen Threadripper 1920X базовата честота е 3,5 GHz, а максималната достига 4,0 GHz.

Два Ryzen Threadripper процесора и дънни платки за тях излизат в началото на август т.г.

Видеото на AMD показва, че двата Ryzen Threadripper процесора постигат по-висока производителност в теста Cinebench r15 от конкурентния Intel 7900X. AMD се движи по график с пускането на Ryzen Threadripper процесори и дънни платки за тях в началото на август т.г., като предварителните заявки за геймърската платформа Alienware Area-51 Threadripper Edition започват на 27 юли.

Препоръчителната крайна цена на Ryzen Threadripper 1950X – процесор с 16 ядра, 32 нишки и честота 3,4/4,0 GHz, е $999, докато моделът Ryzen Threadripper 1920X с 12 ядра, 24 нишки и честота 3,5/4,0 GHz, е $799 (цените важат за пазара в САЩ).

AMD също обяви спецификации и наличности за настолните процесори Ryzen 3, които са 4-ядрени, 4-нишкови, Zen-базирани CPU, и ще се предлагат в два варианта. Моделът Ryzen 3 1300X има базова честота 3,5 GHz и повишена до 3,7 GHz, а Ryzen 3 1200 – съответно 3,1 GHz и 3,4 GHz. И двата модела се очаква да бъдат по лавиците на магазините от 27 юли.

Коментари по темата: „AMD с поредна Ryzen офанзива”

добавете коментар...

  1. Ламбо

    Saevar

    Истината е че АМД скоро не могат да настигнат Intel. Поради тази причина бухат вътре: 4, 6 12 24 и не знам колко си ядра.

    Да топли манджата у фурната.

  2. Lordoff

    Intel inside, idiot outside! Има едни тестове цена/производителност…обърнете им внимание, фенове на интел….

  3. Saevar

    до Ламбо:
    това че човек не ползва Интел поради една или друга причина незначи че няма пари, примерно аз не ги ползвам от няколко години заради монопола и безобразните им цени, които неотговарят много на цена-качество, тук повечето които идват на сайта са ИТ специалисти, тоест със сигурност имат пари да си купят няколко интелски ако искат… коментара ти е на човек с IQ <= 85

  4. Велизар

    Ти нали имаш, така че няма да фалира Интел 😀

  5. Ламбо

    Ignore, ама те е яд че нямаш парички за интелско CPU

  6. Велизар

    Нещо троловете на Интел са се активизирали. Притеснително е, разбирам ги. Поздравления за хубавите коментари на Георги и Физик. Останалите – просто ignore, личи си, че е тролене!

  7. Ламбо

    Тая с туй черното поло се прави на Стив Джобс, ама това дето го държи в ръката, за нищо не става, само пропаганда.

  8. Симо

    Георги: Точно тъй!

  9. Георги

    Предполагам че всички разбирачи сте с интелски процесори за по 100 лева ама както и да е. Между другото аз в момента съм с i7 така че не съм луд заклет фен на марка като някой безмозъчен, просто се радвам на хората които създават алтернатива за да имаш някакъв избор, защото ако нямаше АМД цената на и без това скъпите интелски процесори щеше да е поне х2. Да ви питам тогава пак ли щяхте да им се радвате. А и според мен във всеки клас по различно време всяка марка си има предимства пред другата и след изкарване на новите модели или по следващите нещата се завъртат. Който има мозък в главата – мисли и прави най-правилния избор в момента на покупка, а който робува на марката шанса да сбърка е доста по-голям. А на маниаците на интел им пожелавам на всичките да успеят да си закупят i7 за по $1700-$1800 – е тях АМД не може да ги надмине…

  10. Симо

    Фурна! Точка по въпроса.

    …от време на време има разни проблеми със стабилността…

    По-лошо, омазана фурна!

  11. физик

    Някои от по-долу пишещите (драскачи) си нямат и идея за какво говорят. Има си спецификации колко топлина отделя процесора и АМД не е по-лош от Интел. Ама вместо да четем е по-лесно да си изплюем простотията и невежеството 😉

    Примерно сравнете един Intel Xeon, който има TDP = 180W и един Ryzen 7 1700, който има TDP = 65W. АМД-то грее почти 3 пъти по-малко, а на Xeon-a мога да се топля през зимата или да си сваря яйца, печка та пращи 🙂

    Сега малко инфо от първа ръка, а не празни дрънканици. Та, скапа ми се лаптопа преди два месеца и реших тоя път да мина на десктоп машина понеже лаптопите не стават за тежки задачи и тежко натоварване (да не говорим, че за същите пари се купува по-мощна десктоп машина). Понеже от АМД бяха пуснали Ryzen процесорите реших да видя за кво иде реч и дали да избера такъв процесор за новата машина. След проучване и добрите отзиви за Ryzen, реших това е, взимам. Даже на бенчмарковите показва колосална производителност (особено като се има предвид, че е 2-3 пъти по-евтин от еквивалентния Интелски скъпарски чип).

    Та сглобих една прилична геймарска машина с Ryzen CPU със следните параметри:

    OS: Ubuntu 16.04 (kernel 4.10) и KDE5
    CPU: Ryzen 7 1700 3GHz
    Mothernoard: Asus B350+
    RAM: 32GB (2x16GB) 2133MHz
    Video: Nvidia GTX 1060 6GB
    Hard: Segate Hybrid 2TB

    След сглобяването бях приятно изненадан от производителността – машината просто хвърчи, не мога да я натоваря. Много съм доволен от резултата. Единствената ми забележка до момента е, че от време на време има разни проблеми със стабилността (както и във форумите има оплаквания), но се надявам след някое и друго БИОС обновяване АМД да си оправят бакиите (ако е в тях причината).

    Ако инсталирате Линукс на подобна машина, задължително да е с ядро 4.10+ и нагоре, че по-старите нямат добра поддръжка за Ryzen и ще имате проблеми.

    Иначе АМД се движат в правилната посока, дано да си върнат позициите и да са добра алтернатива и конкуренция на Интел, че процесори на последните са от скъпи по-скъпи.

  12. запознат

    що не ги представиха зимата ?

    целевата група нараства с 30% отма 🙂

  13. Програмист

    поредния чушкопек

  14. Симо

    Фурна! Точка по въпроса.

  15. Георги

    Няма ли да пораснете най-накрая? Вие сте на логиката “Едно си баба знае, едно си баба бае”. Седнете, почетете, помислете и тогава коментирайте новите технологии а не тези от преди 20 години.

  16. Иван

    Браво! Съвременна фурна с грил и вентилатор. Все пак има прогрес – от котлон на фурна!

Коментар