Разходите за ИТ тръгват нагоре

Разходите за информационни технологии през втората половина на годината ще нарастват с по-бързи темпове, сочи прогноза на анализаторската компания IDC.

Като цяло за годината, ИТ разходите в световен мащаб ще нараснат с 4,5%, докато през 2016 г. беше регистрирано увеличение с 2,5%. Очакваното оживление през второто полугодие е резултат от поредния цикъл на обновяване на инфраструктурата и мобилните устройства.

В стойностно изражение, пазарът на ИТ през 2017 г. ще достигне 2,1 трлн. долара, което е ръст от 4% спрямо предходната година, прогнозира IDC. Оптимизмът се свързва най-вече с повишените разходи за облачни изчисления и мобилни устройства.

Миналата година пазарът на смартфони забави темпо, тъй като много региони преминаха в етап на зрялост и силно влияние на ценовата конкуренция. Очаква се тази година мобилният пазар да възобнови темпа си на растеж, в резултат на появата на редица нови модели и устойчивото развитие на пазари като китайския.

IDC прогнозира 7% ръст в разходите за смартфони през 2017 г., като в стойностно изражение пазарът ще достигне 439 млрд. долара. Миналата година смартфон пазарът отбеляза ръст от едва 1%.

Коментари по темата: „Разходите за ИТ тръгват нагоре”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Само си представям как се радват меринджеите, че разходите им тръгват нагоре. И като не могат да спестят от техниката от къде смятате ще пестят?

Коментар