Компютърният бизнес на Apple буксува

Apple не съумява да раздвижи компютърния си бизнес на фона на слабия пазар като цяло

Продажбите на компютри Apple през второто тримесечие останаха почти непроменени спрямо същия период на миналата година, сочат новите пазарни анализи на Gartner и IDC, обявени тази седмица.

В периода април-юни 2017 г. Apple е доставила на световния пазар 4,24 млн. Mac устройства, което е с 0,4% по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2016 г., отбелязва Gartner.

Въпреки спада, пазарният дял на Apple е нараснал през тримесечието от 6,7% до 6,9%, в резултат на слабия РС пазар като цяло. Американският ИТ гигант заема четвърто място в света след HP, Lenovo и Dell.

Според анализ на AppleInsider, резултатите на Apple са странни, тъй като компанията обнови линиите компютри MacBook, MacBook Pro и iMac. Освен това в САЩ, където традиционно Mac устройствата се радват за силен интерес, Apple регистрира по-голям спад отколкото в света.

По данни на Gartner, продажбите на Apple на родния й пазар са намалели през второто тримесечие с 9,6% на годишна база и възлизат на 1,65 млн. броя, а делът на компанията се е свил от 12,3% до 11,8%.

При това, общите продажби на компютри в САЩ са намалели през тримесечието април-юни само с 5,7% до 14 млн. броя. Както и на глобалния пазар, Apple заема четвърто място в САЩ.

Малко по-оптимистична за Apple е статистиката на IDC, съгласно която продажбите на Mac компютри са нараснали с 1,7% до 4,3 млн. броя през разглеждания период. IDC отрежда 7,2% дял и четвърто място на Apple на световния пазар. Като цяло, РС пазарът в света бележи спад от 3,3% в периода април-юни и възлиза на 60,5 млн. броя, според IDC.

Трябва да се има предвид обаче, че двете анализаторски компании имат различни дефиниции за компютърния пазар. Gartner включва в тази категория настолните РС, лаптопите и ултрапортативните РС от премием клас, както и хибридните Windows таблети от рода на Microsoft Surface, но не взима под внимание хромбуците и таблетите с други платформи.

IDC, от друга страна, причислява към персоналните компютри настолните РС, лаптопите, ултратънките ноутбуци, хромбуците и работните станции, но не включва никакви таблети и сървъри с x86 архитектура.

Коментари по темата: „Компютърният бизнес на Apple буксува”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Gartner и IDC получават тлъсти чекове от Microsoft и пишат каквото им се нареди 😀

    Същите тия дъ-ъ-ълги, дълги години обясняваха как 95+% от продажбите на сървъри били с Windows, защото брояха много избирателно продажбите.
    Незнайно защо, включваха единствено сървъри, които идват с лицензирана, инсталирана OS. Това включваше Windows и платените UNIX дистрибуции като AIX, Solaris и подобните.

    Последните 2 абзаца съвсем ясно показват, че и двете компании прават всичко възможно да увеличат статистиката в полза на устройства с Windows.

Коментар