Цената за съхранение на 1GB данни замръзна

Най-изгодни се оказват дисковете с капацитет 4 TB, при които цената на гигабайт е $0,025

В последните две години стойността на съхранението на 1 гигабайт данни практически не се е променила, сочи анализ на сайта Backblaze, който изследва пазара на твърди дискове.

Докато през 1981 г. един гигабайт дисково пространство струваше 500 000 долара, сега цената му е… 0,025 долара. Това вероятно е пределната стойност, тъй като в последната година не се наблюдава промяна, въпреки появата на HDD модели с капацитет 8 терабайта (TB).

Най-изгодни се оказват дисковете с капацитет 4 TB, при които цената на гигабайт е именно $0,025, докато при моделите с капацитет 3 TB тя е $0,028. След това се нареждат моделите с обем 2 TB ($0,033) и най-накрая са 8-терабайтовите HDD с цена от $0,038 за гигабайт.

От 2015 г. цената на един гигабайт почти не се е променила и не се очаква да намалява в близките години. Все още не е ясно как технологии като хелиевото запълване и други ще повлияят на цените на твърдите дискове.

От друга страна, обикновените потребители не се нуждаят от дискове с капацитет над 1-2 терабайта. Това се дължи на облачните хранилища и масовизирането на стрийминг услугите. Основен потребител на HDD с обеми от 4 и повече терабайта остават центровете за данни.

Коментар