Е-търговията е двигател за пощенския сектор

Отварянето на пазарите е възможност за модернизиране на пощенския сектор, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски на среща с китайска делегация

Значимият ръст на електронната търговия е основен двигател за пощенския сектор, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски по време на разговори с делегация на Държавното пощенско бюро на Китай.

Една от основните цели на официалното посещение на представители на китайската пощенска администрация в България е развитието на сътрудничеството в обмяната на пощенски пратки между двете страни.

Отварянето на пазарите е възможност за модернизиране на пощенския сектор, каза още заместник-министър Димитър Геновски. По думите му, националните пощенски оператори разполагат с най-добре развита мрежа от клонове, дори в най-отдалечените райони на държавите.

През 2016 година на пощенския пазар у нас са работили 160 компании. 184 милиона броя пратки и услуги са предоставени, което е с 5 процента повече от 2015 г. „През 2016 година онлайн търговията в България има ръст от 14 процента, което е малко повече от средното за Европа. Нарастването на обемите от пратки се очаква да продължи”, каза още заместник-министър Геновски.

Благодарение на електронната търговия, пощенският сектор отново е в подем, заяви от своя страна заместник-ръководителят на Държавния офис по пощенските въпроси на Китай Ксиаоджанг Ксинг.

Делегацията на китайската пощенска администрация наблегна на възможностите за сътрудничество в рамките на Инициативата „Един пояс, един път”. По време на разговорите бяха обсъдени и въпроси на пощенското планиране, регулирането на пощенския пазар и координацията в рамките на Всемирния пощенски съюз.

Коментар