Роботите могат да ни атакуват с фалшиви новини

Нашумелият предприемач Илон Мъск, основател на Tesla Motors и космическата компания SpaceX, отново алармира за опасността от изкуствения интелект и роботите.  В речта си на събрание на Националната асоциация на губернаторите на САЩ през уикенда Илон Мъск определи изкуствения интелект (AI) като голям риск, с който нашата цивилизация се сблъсква.

Според милиардера, AI сферата се нуждае от строг правителствен контрол, за да бъде предотвратено създаването на умни роботи, способни да навредят на хората. Ще бъде твърде късно да се направи нещо, когато машините вече са придобили такива възможности, предупреди Илон Мъск.

Бавно, но сигурно човечеството се приближава до бъдещето от фантастичните филми, в които хората са обградени от роботи, способни да мислят и взимат самостоятелни решения. Ето защо, според Илон Мъск, е време да се замислим върху строгото регулиране на тази сфера.

„Имам достъп до най-новите разработки в тази област и мисля, че хората трябва да бъдат много внимателни с изкуствения интелект”, казва Илон Мъск. „Изкуствeният интелект е един от малкото случаи, в които ние трябва да бъдем активни по отношение на регулирането, вместо да реагираме на нещо, което вече се е случило, защото тогава ще бъде твърде късно”, предупреди той.

Според него, изкуственият интелект е най-големият риск за съществуването на човешката цивилизация, какъвто не биха могли да бъдат нито автомобилните или самолетните катастрофи, нито фалшивите лекарства или лошата храна.

Илон Маск уточнява, че както и досега, остава противник на затягането на гайките в която и да е сфера на икономиката. Но без задължително регулиране, под угроза могат да се окажат не просто работните места, но и сигурността на цели нации, смята Илон Мъск.

Роботите не само изпълняват различни дейности в пъти по-бързо и по-ефективно от човека, но, получавайки изкуствен интелект, могат да започнат истинска война срещу хората, опасява се Илон Мъск. По неговите думи, роботите могат да започнат войната, пускайки фалшиви новини и прес съобщения, като подменят акаунти за електронна поща и манипулират информацията. Перото е по-силно от меча”, казва шефът на Tesla Motors и SpaceX.

Коментари по темата: „Роботите могат да ни атакуват с фалшиви новини”

добавете коментар...

  1. 0100101001

    прекалено преувеличават. на накои им е страх че ще загубят привилегиите си. но няма нещо който да съществува вечно…

  2. Anonymous

    правилното заглавие :
    ИИ може да …..

Коментар