Европа отстъпва на Северна Америка по умни домове

Около 8,5 млн. умни домове е имало в Европа към края на 2016 г.

Северна Америка е с няколко години пред Европа във внедряването на системи за умния дом, сочи анализ на компанията Berg Insight. Скоро обаче Европа ще навакса изоставането.

Към края на 2016 г. в Северна Америка е имало 21,8 млн. домакинства с интелигентни системи и устройства от рода на умни термостати, лампи, мрежови камери, смарт колонки, решения за сигурност и др. По същото време умните домове в Европа са били около 8,5 млн.

Но разликата между Европа и Северна Америка се топи и Старият континент скоро ще излезе начело. Очаква се през 2021 г. броят на умните домове отвъд океана да достигне 73 млн., а делът им от общия брой жилища да нарасне до 55%. Европа, от своя страна, ще бележи средногодишен ръст от 57% и към 2021 г. броят на умните домакинства ще възлезе на 80,6 млн.

Но Европа ще продължи да изостава по показателя дял на умните домове от всички налични жилища – само 36% от домакинствата ще бъдат оборудвани с интелигентни домашни системи към края на разглеждания период, сочи анализът на Berg Insight.

2017 година се очертава като успешна от гледна точка на разпространението на умни домове. Интелигентите домашни системи от начално ниво вече са достатъчно надеждни, функционални и достъпни, което способства масовото им внедряване.

Коментари по темата: „Европа отстъпва на Северна Америка по умни домове”

добавете коментар...

  1. ха

    Умните домове ги искат тъпаци, които не разбират какъв биг брадър си вкарват. Затова е напълно нормално, че САЩ водят пред евросъюза засега значително. Но и прогнозите са си верни, защото страните от евросъюза с техните осъвременени образователни системи бълват голяма количество лесно манипулируеми неграмотници…

Коментар