Българско устройство предпазва от кариес

Български разработчици създадоха първото по рода си устройство за превенция на кариеси и орални заболявания. То се нарича Oral Life Sensor и е дело на Димитър Рангелов и Невена Димитрова.

Иновативното устройство се поставя в устата на потребителя и прави пълна диагностика, като го информира за неговото здравословно състояние в реално време. Oral Life Sensor може да предупреждава за кариеси и по-тежки орални и онкологични заболявания  в начален стадий на развитие. Това ще позволи на собственика му да вземе мерки преди заболяването да е станало нелечимо или да са налице други тежки последствия.

„Идеята ни се зароди от наблюдения и статистически данни за липсата на лична орална хигиена при представителите на подрастващото поколение и не само при тях. Статистиката показва, че днес това е актуален проблем във всички краища на света и голям процент от населението на Земята има ниска лична орална хигиена”, сподели Димитър Рангелов, който от години се занимава с роботи и иновации.

Oral Life Sensor може да се постави като коронка на зъба на пациента

Според него е погрешно мисленето, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет, и малцина залагат на превантивния подход. Като пример за тази негативна тенденция той посочва, че въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена, днес над половината население на Земята страда от заболяване като кариесите.

„Затова ни хрумна идеята да създадем уред, които да информира използващия го, кога да си мие зъбите и да му дава други полезни съвети за неговата устна хигиена”, разказа Рангелов. Неотдавна Димитър е изобретил и софтуер, който помага на далтонистите да виждат нормално в рамките на компютъра.

Първият етап от проекта – самата изработка на уреда – е завършил. Устройството ще се предлага в четири варианта. Първият ще бъде под формата на коронка, която ще се монтира на зъба на пациента. Вторият вариант ще е под формата на брекети, а третият – под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби.

Четвъртият вариант е за хора, които не понясат да имат нещо в устата. Това е шина, която наподобява протекторите за зъби на боксьорите – ще се поставя за няколко секунди на долните зъби и след това се маха.

Коментари по темата: „Българско устройство предпазва от кариес”

добавете коментар...

 1. :о)

  Идеята е супер.
  Със сигурност ще има пазар ако е на достъпни пари.
  Въпроса е че огромен процент от тоя огромен процент хора с проблеми със зъбите,
  не ги правят защото нямат пари и затова имат проблем със зъбите,
  не щото нямат устройство да им каже 🙂

 2. Божко

  и това нещо постоянно ли ще е в устата.

Коментар