Сензор за киселинност открива риска от кариес

Нов стоматологичен инструмент открива къде емайлът на зъбите е най-застрашен от кариес
(снимка: University of Washington and IEEE Xplore/Creative Commons)

Кариесът е доста ясен знак за проблем със зъбите, но има някои индикации, които могат да се забележат, преди тези малки дупки да започнат да се появяват. Новоразработено оптично устройство е проектирано да разкрива рисковите зони из нашите зъби чрез откриване на „горещи точки” с висока киселинност в зъбната плака, където са налице подходящи условия за развитие на кариес.

Зъбната плака може да започне да се образува по зъбите ни, когато консумираме много захар или нишесте или забравяме да ги почистим чрез правилно миене. Когато захарта и нишестето останат по зъбите, бактериите започват да се хранят с тях и да образуват плака – прозрачно и лепкаво покритие, което се втвърдява с времето. Докато продължаваме да се храним, киселините в плаката започват да разяждат зъбния емайл. Тази ерозия се самоускорява с течение на времето.

Учени от Вашингтонския университет се опитаха да получат по-ясна представа за ранните етапи на този процес и да предложат възможности за предпазване. „Плаката съдържа много бактерии, които произвеждат киселина, когато взаимодействат със захарта в нашата храна”, казва Мануджа Шарма, водещ автор на изследването в Университета на Вашингтон.

„Тази киселина е нещото, което причинява корозия на зъбната повърхност и в крайна сметка кариеси. Така че, ако можем да уловим информация за киселинната активност, можем да получим представа за това как бактериите атакуват зъбния биофилм”, допълва Шарма.

Решението на екипа започва с безвредна боя, която се нанася върху зъбите. След това се прилага LED светлина чрез специално изградена оптична сонда, която взаимодейства с багрилото, създавайки флуоресцентни реакции, които сондата заснема и предава към компютърна система. На свой ред тя дава числено измерение на нивата на pH или киселинността на плаката, която е обект на инспектиране.

Системата е тествана сред 30 пациенти на възраст от 10 до 18 години, избрани до голяма степен заради факта, че зъбният емайл при децата е много по-тънък от този при възрастните – затова е важно ранното откриване на ерозия поради висока киселинност.

Надеждата на изследователите е, че зъболекарите ще могат да използват технологията като част от рутинните грижи за зъбите на пациентите. Това може да бъде част от първичния преглед – създаването на карта на „горещите точки” с висока киселинност в устата.

„Зъболекарят ще изплакне устата с безвкусния разтвор с флуоресцентна боя и след това ще сканира оптично зъбите, за да търси зони с високо производство на киселина, където емайлът се деминерализира”, обяснява Ерик Сейбел, старши автор на изследването.

Системата е наречена O-pH и все още се нуждае от някои допълнителни настройки и изглаждане на начина на работа. Но първоначалното ѝ обещание е голямо както по отношение на диагностиката, така и от гледна точка на профилактиката.

„Това може да помогне за обучението на пациентите относно ефектите от консумирането на захарта върху плаката”, казва Шарма. „Можем да им покажем на живо какво се случва и това е преживяване, което те ще си спомнят и ще кажат: добре, добре, трябва да намаля захарта!”

Коментар