Очакваше се: AI робот влезе в ролята на зъболекар

Роботът изпилява зъбите бързо, безболезнено и точно, според разработчика
(снимка: Perceptive)

Роботизиран AI зъболекар получи разрешение да лекува човешки зъби. Това се случва за първи път в медицинската практика, но едва ли изненадва някого – напротив, очакваше се.

Базираната в Бостън компания Perceptive представи първия в света роботизиран зъболекар, който под контрола на изкуствен интелект успя самостоятелно да извърши процедура върху зъбите на жив човек, предаде NewAtlas.

Стоматологичният кабинет предизвиква топли чувства у малко хора и едва ли някой иска да прекарва повече време на стола. Роботът, създаден от Perceptive, ще помогне за преодоляване на дискомфорта – той завършва процедурата по изпиляване на зъби за поставяне на коронка само за 15 минути вместо обичайните 2-часови сесии.

Предложеното решение все още не е одобрено за клинична употреба, така че роботизираните зъболекари няма от утре да се появят в арсенала на лекарите. Рано или късно обаче това ще се случи. Най-малкото телемедицината се превръща в практика, а това е пряк път към създаване на инструменти за извършване на дистанционни операции и директното им обучение на AI платформи.

Роботизираният зъболекар на Perceptive за момента извършва само една процедура – изпиляване на зъби за предстоящо поставяне на коронки. Човекът-стоматолог обикновено насрочва две двучасови сесии за тази процедура. Роботът, според разработчиците, е изпълнил задачата за 15 минути.

Роботизираният AI зъболекар обещава пробив в стоматологията
(снимка: Perceptive)

„Радваме се да завършим успешно първата в света напълно автоматизирана роботизирана дентална процедура”, казва д-р Крис Сириело, главен изпълнителен директор и основател на Perceptive. „Този ​​медицински пробив подобрява прецизността и ефективността на денталните процедури и демократизира достъпа до по-висококачествени дентални грижи за пациенти с по-добри клинични резултати”.

По неговите думи, компанията работи за подобряване на роботизираната система с цел създаване на „иновативни, мащабируеми, напълно автоматизирани дентални решения за пациентите”.

Преди да започне операцията, лекарят сканира устната кухина на пациента с ръчен OCT скенер. Въз основа на получените изображения, които позволяват да се открият всички кухини в зъбите с 90% точност, се формулира задача за изкуствения интелект (която се обсъжда и с пациента).

След това роботът започва работа и изпилява зъбите с прецизността на компютърно управлявана машина. Според компанията, това е бързо, безболезнено, точно и вероятно на по-скромна цена отколкото би струвало при изпълнение от човек.

Коментар