Microsoft добавя изкуствен интелект в HoloLens 2.0

Изкуственият интелект навлиза в шлема за допълнена реалност Hololens

Очилата с допълнена реалност HoloLens от второ поколение ще имат собствен процесор за изкуствен интелект, съобщи Microsoft. Чипът ще обработва огромен обем постъпващи данни автономно, без външно захранване.

Първата версия на HoloLens притежава собствен холографски мултипроцесор – Holographic Processing Unit (HPU), който обработва информацията от всички вградени сензори, вкл. датчика за дълбочина в реално време, камерите за проследяване на положението на главата, датчика за измерване на инерция (IMU) и инфрачервената камера.

Новият HPU, върху който в момента работи Microsoft Research, ще бъде допълнен от съпроцесор за изкуствен интелект, което ще позволи използване на технологии за дълбоки невронни мрежи. Съпроцесорът ще се захранва постоянно на батерия, монтирана в HoloLens, и ще бъде напълно програмируем.

На практика, новият мултипроцесор на HoloLens 2.0 не само ще показва картината, но и в реално време ще анализира всичко, което вижда и чува потребителят, като същевременно ще извършва действия на базата на получените данни.

По думите на разработчиците, чипът значително ще повиши някои от функциите на шлема за виртуална реалност на Microsoft. Така например, той ще позволи по-сложно проследяване на ръцете и разпознаване на глас, без необходимост от изпращане на данни за обработка в облака.

Коментар