Toyota и Mazda строят общ завод за електромобили

Перспективният пазар на електромобили и натискът на Доналд Тръмп към вносителите да произвеждат в САЩ подтикнаха към сделка две от водещите японски компании. Toyota Motor съобщи, че ще придобие 5% от Mazda Motor, планирайки съвместно производство.

Покупката е в рамките на договор между Toyota и Mazda, който предвижда съвместна разработка на електромобили и построяване на завод в САЩ на стойност 1,6 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Все още не е известно къде ще бъде построено предприятието. Планът предвижда отваряне на 4000 работни места и производство на 30 000 коли годишно, които ще се разпределят между двете компании. Заводът ще заработи през 2021 г.

Новината е добра за президента на САЩ Доналд Тръмп, който написа в Twitter, че това е голяма инвестиция в американско производство. Един от основните стълбове в програмата на Тръмп е връщането на производството в САЩ и отварянето на нови работни места.

Но сделката между Toyota и Mazda няма само политически привкус, смятат пазарните наблюдатели. Обединявайки усилия, Toyota и Mazda целят да не изостанат от конкурентите на стремително нарастващия пазар за електромобили, на който влизат нови играчи.

Коментари по темата: „Toyota и Mazda строят общ завод за електромобили”

добавете коментар...

  1. :о)

    на това му се вика държавен РЕКЕТ…

Коментар