Firefox добави поддръжка на виртуална реалност

Потребителите на Firefox за Windows вече могат да се възползват от технологията WebVR

Нова версия 55 на браузъра Firefox за Windows добавя поддръжка на технология WebVR за преглеждане на VR съдържание чрез различни устройства за виртуална реалност.

WebVR е технология, която обезпечава мигновене преход от линк в браузъра към света на виртуалната реалност. В новата версия на Firefox това се постига с кликване върху иконата VR и очила за виртуална реалност.

В момента Firefox поддържа само шлемове HTC Vive и Oculus Rift, но на по-късен етап се очаква разработчикът да добави поддръжка и на мобилни очила. Това е една от приоритетните задачи на Mozilla, отбелязва TechCrunch.

Възможностите на WebVR са достъпни пълноценно и за притежателите на шлемове Daydream и Cardboard в мобилната и настолната версия на браузъра Chrome. Очаква се също Apple да добави поддръжка на виртуална реалност в macOS заедно с есенното обновление High Sierra. Експериментална поддръжка на VR е налична и в браузъра Microsoft Edge.

Същевременно, Mozilla пусна специален сайт, който показва на потребителите как да ползват новата функция, да намират интересно VR съдържание и да създават сами такова с помощта на платформата A-Frame.

Firefox 55 включва и редица други подобрения, сред които е панелът за производителност, на който се указва броят на активните процеси. Според тестове на Mozilla, рестартиране на браузъра със 1691 отворени табове отнема само 15 секунди, в сравнение с 8 минути за предходната версия на Firefox.

Коментари по темата: „Firefox добави поддръжка на виртуална реалност”

добавете коментар...

  1. запознат

    наскоро човърках една от старите ми машинки – пентиум 4, уин ХР, файърфокс 3.06.

    отваряше страниците в пъти по-бързо от днешния тежък тюфлек, въпреки претенциите за мигновено, оптимизирано, бързо и не знам си какво още потребителско “преживяване” (или прекарване)!

Коментар