ITC разглежда искане за забрана на iPhone в САЩ

Спорът между Apple и Qualcomm се разраства и може да приключи лошо за Купертино

Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) започва разследване по делото за нарушаване на патенти на Qualcomm от страна на Apple. Разработчикът на чипове настоява за забрана на продажбите на iPhone, а комисията има срок от 45 дни да вземе решение по случая, предаде Ройтерс.

Qualcomm твърди, че в някои модели мобилни устройства Apple използва незаконно технологии, патентовани от Qualcomm. В частност, става въпрос за разработки в областта на агрегацията на носещите честоти, обработката на графика и усилването на сигнала, които обезпечават по-дълго време за автономна работа на електрониката. Qualcomm настоява ITC да наложи забрана на вноса на iPhone и iPad в САЩ.

Двете компании водят съдебни битки от по-рано. През януари 2017 г. Apple даде на съд Qualcomm в САЩ, като я обвини в злоупотреба с монополно положение на пазара. Бидейки най-големият производител на чипове, Qualcomm е сключвала неразумни и скъпи лицензни споразумения със своите партньори и освен това е пречела на Apple да избира други доставчици на чипове, твърдят от Купертино в претенцията си за компенсация от 1 млрд. долара.

Qualcomm, от своя страна, подаде насрещен иск срещу Apple през април т.г., като я обвини, че нарушава сключени по-рано споразумения и се намесва в отношенията й с други компании. Освен това Qualcomm твърди, че Apple не използва пълната производителност на нейните чипове в iPhone 7.

Коментар