Безпилотни самолети ще возят пътници през 2025 г.

Скоро в небето ще летят напълно роботизирани пътнически самолети

Пътнически самолети, управлявани пряко от земята, ще се появят още през 2025 година. Липсата на пилоти-хора ще позволи на авиокомпаниите да спестят около 35 млрд. долара годишно, съобщи VentureBeat.

И в момента голяма част от самолетните полети се извършват под управление на автопилот. Роботът е способен дори да приземи машината в сложни условия и при ограничена видимост.

Според експерти, отказът от живи пилоти в гражданската авиация ще позволи да бъдат намалени цените на билетите с около 10%, поради сериозните икономии, които ще постигнат авиопревозвачите.

Проблем с въвеждането на напълно роботизирани самолети може да се окаже страхът на пътниците. Доказано е, че те се доверяват повече на живи хора, отколкото на електронни системи.

Коментари по темата: „Безпилотни самолети ще возят пътници през 2025 г.”

добавете коментар...

  1. ха

    Тук се изхвърлят – 10% да е цената на пилотите? Дори и ако включим цената на обучението им, то пак няма да излезе сметката!
    Иначе тук се сещам за един много стар виц. Драги пътници. Погледнете наляво. Това не е слънцето, а левият мотор, който гори. Драги пътници, погледнете надясно. Това не е луната, а десният мотор, който гори. Драги пътници, погледнете надолу. Това не са бели облачета, а парашутите на дежурния екипаж. Дежурният магнетофон ви пожелава приятно пътуване…

  2. Пилотист

    Ако и махнат и стюардесите, съвсем без пари ще им излезе

Коментар