Облачният пазар приближава $200 млрд.

Публичните IaaS и PaaS решения бележат най-висок ръст на облачния пазар

Световният пазар на облачни решения ще нараства с 23-29% на година, за да превиши 200 млрд. долара в края на десетилетието, прогнозира анализаторската компания Synergy Research Group.

Най-бързо се развива сегментът на публичните IaaS (инфраструктура като услуга) и PaaS (платформа като услуга), приходите от които ще се увеличават с 29% годишно. Продажбите на управляеми частни облачни услуги ще растат с 24%, а на корпоративните SaaS (софтуер като услуга) решения – с 23%.

Прогнозираният подем в облачните решения обуславя ръст в приходите на доставчиците на хипермащабируеми инфраструктури за облачни дейта центрове средно с 11% на година. Продажбите на хардуер и софтуер за корпоративни дейта центрове ще намалява с 2% годишно, поради очерталата се тенденция натоварването да се прехвърля от локалните мрежи в публичния облак.

Очаква се интензивен ръст във всички основни категории облачни услуги и най-вече при IaaS и PaaS услугите, ориентирани към бази данни и интернет на нещата, както и при SaaS услугите от типа ERP. Що се отнася до регионите, най-висок ръст ще отбележи Азиатско-Тихоокеанският, следван от EMEA и Северна Америка.

Изследването на Synergy Research сочи, че 24 оператора притежават над 360 от големите центрове за данни. Броят на дейта центровете се увеличава с 20%, а позициите на лидерите укрепват – в близка бъдеще операторите на хипермащабируеми центрове за данни ще заемат над 80% от пазара на облачни услуги и SaaS решения и на тях ще се паднат 40% от разходите за клауд оборудване.

Коментар