Ще обучават ИТ кадри по европейска програма

Студенти и млади практикуващи ще могат да се възползват от европейска инициатива за ИТ обучение

Българската компания Програмиста АД се присъедини към европейската програма за обучение на млади ИТ специалисти #digitalSME4skills. Инициативата има за цел до 2019 г. да обучи 5000 професионалисти в областта на ИКТ в стотици малки и средни фирми от Европа.

Основната целева група на програмата са студентите и младите практикуващи. Привличат се компании от индустрията в цяла Европа, които предлагат програми за повишаване на уменията и професионалния опит на младите специалисти чрез провеждане на обучения, практики и стажове.

Инициативата е на Европейския алианс на малките и средните предприятия от ИКТ сектора (European Digital SME Alliance) и се провежда в рамките на поетите ангажименти за действие от страна на обединението „Digital Skills and Jobs Coalition” на Европейския съюз.

Коалицията е съставена от представители на държави-членки на ЕС, компании, социални партньори, организации с нестопанска цел и доставчици на образователни услуги, които обединяват усилия за преодоляване липсата на квалифицирани кадри на европейския пазар на труда.

ИТ секторът в България е един от основните, с най-висока добавена стойност в страната, посочи Димитър Манчев, изпълнителен директор на Програмиста АД. Компанията организира стажантски програми и обучения, а нейни служители преподават в различни университети от страната.

Софтуерната компания е ангажирана също с разработването на програмата и учебните планове за утвърдената от МОН професия „Приложен програмист” и освен това е инициатор на няколко университетски програми по софтуерно инженерство, допълни Манчев. Преди няколко месеца Програмиста АД беше обявена за софтуерна компания на годината от браншовите организации БАСКОМ и БАА.

Коментари по темата: „Ще обучават ИТ кадри по европейска програма”

добавете коментар...

  1. фофу

    Anonymous логиката ти е ДжелеЗо. Млади да си стоят безработни за да може да ти е стабилна твоята заплата.

  2. Anonymous

    А за по – старите специалисти нещо? Някой от младите да се е замислял, че като остарее ще му вземат хляба с такива измислени инициативи за младите? Някой да се е замислял, че обучават младите, които да изместят старите, защото младите приемат по – ниски заплати?

  3. ха

    Защо коментарите са позволени? Това не е ли платена новина?

Коментар