40 години откакто пратихме сигнал към спътник

Станцията в Плана е построена в периода 1973-1976 г. в специално подбрана местност с голям брой слънчеви дни през годината и защитеност от радио смущения

Днес се навършват 40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в космоса. Поводът е бил откриването на международната „Универсиада 77“ на 17 август 1977 година, а церемонията се предава пряко към космоса от новопостроена на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки „Шипка“, сега с името „Плана“. Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.

Прякото предаване от Националния стадион „Васил Левски“ е започнало точно в 17:33 часа. Сигналът от стадиона е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам по аналогова радиорелейна линия е стигнал до станцията в Плана, откъдето към космоса е бил излъчван чрез 60 тонна сателитна антена с диаметър 12 метра.

Така, преди точно 40 години, през тогавашния космически „Молния“, за първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки „Интерспутник“.  

Днес наземната станция за сателитни връзки „Плана“ е напълно модернизиран телепорт

Станцията в Плана е построена в периода 1973-1976 г. в специално подбрана местност с голям брой слънчеви дни през годината и защитеност от радио смущения. Целият капацитет на съоръжението по това време е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала, а персоналът е наброявал 37 човека. В продължение на над 20 години през „Плана“ минава международният видеообмен на Българска национална телевизия и голяма част от международния телефонен трафик на страната.

Днес наземната станция за сателитни връзки „Плана“ е напълно модернизиран телепорт, собственост на Виваком. На ден през него се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия. Телепортът разполага с 50 антени с размери до 18,3 метра за излъчване и приемане на сигнал от спътник.

В последните 7 години Виваком е вложил в модернизацията на станцията 10 млн. лв., съобщиха от телекома по случай юбилея. От 2014 г. телепорт Плана е член на браншовата организация Word Teleport Association, а през 2015 г. става т.нар. Third Party Teleport на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsat.

Коментар