В Китай заработи съд за интернет престъпления

Първи по рода си съд в Китай ще разглежда дела, свързани с интернет

В китайския град Ханчжоу, провинция Чжъцзян, започна работа първият в страната съд, специализиран в интернет дела, предаде агенция Синхуа. Решението за създаване на подобен съд е взето по време на сесия на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай, посветена на реформите.

Съдът ще разглежда дела, свързани с мошеничества в онлайн търговията, сключване на онлайн сделки за дългове, както и с нарушения на авторските права в интернет. Подаването на искове, инициирането на дела и други съдебни процедури ще стават през сайта на съда, а изслушването и обявяването на присъдите ще се предава на видео.

По данни на правителствения информационен център, към края на юни в страната е имало около 751 млн. потребители на фиксиран интернет и 724 млн. потребители на мобилен интернет. В Ханчжоу са базирани много от китайските интернет компании, вкл. гиганта в онлайн търговията Alibaba.

Миналата седмица властите в Китай започнаха разследване на интернет компанията Tencent, която притежава месинджъра WeChat, социалната мрежа Weibo и търсачката Baidu, по въпроси, свързани с националната сигурност.

Официалната версия е, че въпросните онлайн услуги не премахват потребителско съдържание, което включва порнографска, екстремистка и нецензурна информация, както и слухове за ръководителите на партията и новини, опровергаващи историята на страната.

Коментари по темата: „В Китай заработи съд за интернет престъпления”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    То итернет е престъпление

Коментар