EDIT и Google срещат артисти и предприемачи

За икономическия просперитет на страната ни определящи са младите професионалисти, посочи Саша Безуханова

Варненският плаж беше превърнат в епицентър на нетипична дигитална конференция, организирана от мрежата за дигитално развитие EDIT и Google, за да срещне технологични пионери, артисти и предприемачи.

„Стартираме националното ни турне за трасиране на дигиталните пътища на България  „EDIT on the Road” от Варна – Mладежката столица на Европа за 2017 година, за да изпратим послание, че за икономическия просперитет на страната ни определящи са младите професионалисти, които познават технологиите и регламентите на съвременния свят и създават свои стартиращи компании със заявка за глобални бизнеси от България”, заяви Саша Безуханова, основателка на Move.bg и инициатор на EDIT.

По нейните думи, дигиталните хора и артистите са двете лица на креативността и партньорството между тези различен тип творци ражда нови решения за утрешния ден.

Конференцията „Дигиталните технологии срещат изкуството” предложи четири работилници с лектори от сферата на културата и технологиите, сред които българският носител на технологичен „Оскар” Владимир Койлазов, топ експерти от Google и някои от най-опитните културни мениджъри от страната ни.

Марчин Олендер, регионален директор за публичните политики на Google, акцентира върху необходимостта да се стимулират иновациите и дигитализацията, както в бизнеса, така и в изкуството: „Програмата Google Growth Engine предоставя технология и подкрепа на бизнеси по целия свят, за да се развиват онлайн. Ние сме партньори на Move.bg по проекта „EDIT On the Road”, за да дадем възможност на повече български фирми да участват в дигиталната икономика”, заяви Олендер.

Единственият българин, носител на голямата награда на Американската академия за филмови изкуства и науки за цялостен принос към киното в категория „Научни и инженерни технологии”, Владимир Койлазов сподели, че компанията му Chaos Group има офиси в САЩ, Япония и Корея, но софтуерът се пише изцяло в България. „Благодарение на навлизането на интернет можем да вършим работата си отвсякъде по света, но винаги съм избирал да го правя от България”, каза той.

Събитието даде начало на тримесечното турне „EDIT on the Road”. То ще премине през седем български града, за да запознае традиционния и дигиталния бизнес и да им помогне да сътрудничат, да научат иновативни инструменти за растеж, да споделят знание и да изравнят скоростите на развитие на индустрията в различните градове на страната.

След шумното начало във Варна маршрутът на „EDIT on the Road” продължи в Бургас, следват Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Враца и Русе, където EDIT ще срещне местните дигитални предприемачи с представители на традиционния бизнес и администрацията.

Паралелно с турнето екипът на EDIT провежда проучване на дигиталния стартиращ, малък и среден бизнес в цялата страна. Данните от второто национално годишно проучване на дигиталния бизнес в България ще бъдат представени на заключителна конференция в София през ноември.

Коментари по темата: „EDIT и Google срещат артисти и предприемачи”

добавете коментар...

  1. Beyond

    Дигиталните хора?

Коментар