Софтуерен пират получава най-дългата присъда


Натан Петерсън, 27-годишен собственик на уеб сайт, беше осъден на повече от 7 години затвор за продажбата на софтуер, защитен с авторски права. Той е бил предлаган и успешно продаван на посетителите на iBackups.net с огромни намаления. Това е най-дългата присъда, която някога е налагана за софтуерно пиратство.

Съдът наложи на Петерсън и да плати обезщетение в размер на $5.4 милиона. Още в края на миналата година обвиняемият се призна за виновен, като се оказва, че общите му печалби от копиране и продажба на авторски софтуер достигат $20 милиона.

Миналият месец на друг софтуерен „пират” беше наложена тежка присъда – Дани Ферер беше признат за виновен за продажбата на авторски продукти на стойност милиони долари. Присъдата, която получи, беше 6 години затвор.

Тежките присъди са резултат от естествените реакции на властта срещу сериозно зачестилите случаи на интернет пиратство, смятат експертите. Още през 2005 година загубите за софтурните производители в световен мащаб достигат $34 милиона, което е с $1.6 милиона повече от загубите за 2004.

Коментар