Гласовите помощници се хакват лесно с ултразвук

Преобразуването на обичайните гласови команди в ултразвук с честота над 20 KHz прави електронните джаджи силно уязвими

Виртуалните помощници, управлявани с глас, навлизат бързо в живота на хората, като се очаква именно от тях да израсне изкуственият интелект, познат от книгите и научно-фантастичните филми.

Пред гласовите технологии има още дълъг път за развитие и усъвършенстване, а едно от уязвимите места на сегашния ранен етап е сигурността. Оказва се, че всеки гласов помощник може да бъде хакнат лесно с помощта на ултразвук.

Изследователи от Университета в Жеянг, Китай, използват технология, наречена DolphinAttack, за да подчинят гласовия асистент. Тя преобразува обичайните гласови команди в ултразвук с честота над 20 KHz, който е трудно доловим от човешкото ухо, но се чува без проблеми от микрофоните в различни устройства.

Китайските учени са успели да накарат телефони и мобилни РС да звънят по указани номера, да пускат различни програми, да отварят сайтове… Освен това, ползвайки ултразвуковата технология, изследователите са задали нов маршрут на навигационната система на Audi Q3.

Очевидно, подобна технология разкрива огромни възможности за хакери и престъпници, тъй като абсолютно всички гласови помощници и вероятно съответните устройства, на които работят, са уязвими. Пред производителите на софтуер и устройства стои спешна задача да отстранят проблема, така че гласовото управление да стане по-сигурно.

Коментари по темата: „Гласовите помощници се хакват лесно с ултразвук”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Делфини

Коментар