Google създаде VR еквайлайзер Inside Music

Музиката в еквалайзера е разбита на „партии” от рода на барабани, вокал и китара, които се включват или изключват с натискане върху изображенията им

Подразделението за иновативни разработки Creative Labs на Google лансира проект с отворен код Inside Music, който се явява еквалайзер във виртуална реалност. Софтуерът стъпва на технологията WebVR и е разработен в партньорство с музикалния подкаст Song Exploder.

Inside Music може да се ползва в очила за виртуална реалност или просто в браузъра. Песните в еквалайзера са разбити на отделни части (партии) от рода на барабани, вокал и китара, които се включват или изключват с натискане върху изображенията им. Така потребителят получава възможност да слуша компонентите от музиката, които иска.

Първоначално в еквалайзера са достъпни песни само от няколко изпълнителя – Phoenix, Alarm Will Sound, Clipping и Perfume Genius. Но кодът на проекта е отворен и разработчиците могат да разширят значително списъка на композициите.

„Обичам музиката и за мен е много важно да я направя по-достъпна за всеки”, споделя пред VentureBeat творческият директор на Creative Labs Александър Чен. Той експериментира с музика и кодове, за да даде на хората лесна възможност да изследват музиката.

„Виртуалната реалност обединява обикновеното стерео, с което сме свикнали при слушане на записана музика, и изживяването от потапянето в жива музика”, допълва Хършиеш Хървай, автор на подкаста Song Exploder. Това, по неговите думи, прави процеса на слушане на музика по-малко пасивен и същевременно динамичен и променящ се в зависимост от поведението на потребителя.

Коментар