ООН обмисля единен регистър на дроновете

Международната организация за гражданска авиация (ICAO), която се явява специализирана структура на ООН, предложи създаване на единен глобален регистър на дронове в рамките на инициатива за изготвяне на общи правила за полети и контрол на безпилотните летателни апарати.

Въпреки че ICAO не може да налага правила на държавите, по-рано този месец на симпозиум в Монреал организацията е получила предложение да създаде регистър на дроновете с достъп до данните в реално време, съобщи Ройтерс.

Единният регистър ще позволи да бъде избегнато създаването на няколко бази данни. Вместо това ще се ползва универсална услуга, чрез която правоохранителните органи ще могат дистанционно да идентифицират и проследяват безпилотните апарати заедно с операторите и техните собственици.

Предложението идва в момент на нарастващо използване на дронове в САЩ, Европа и Китай, което поражда все повече опасения от сблъсъци на безпилотните апарати със самолети и проблеми с идентификацията.

Все още няма яснота кой ще управлява единната база данни и дали ICAO може да се справи сама с тази задача. Очакват се и протести от страна на потребители, които в миналото успешно оспориха в съда решението на американското Федерално управление по гражданска авиация да създаде регистър на дроновете.

Коментар