Xiaomi се върна в Топ 5 при смартфоните

Лей Джун направи успешни промени в бизнеса на Xiaomi, които върнаха бързо компанията в Топ 5 на пазара за смартфони

Китайският производител Xiaomi върна мястото си в Топ 5 на световния пазар за смартфони след известен период на отстъпление, става ясно от доклад на IDC за второто тримесечие на годината.

В периода април-юни Xiaomi бележи ръст в продажбите от 59% спрямо второто тримесечие на миналата година, достигайки 21,2 млн. устройства. Останалите играчи в Топ 5 са лидерът Samsung, следван от Apple, Huawei и Oppo.

Ръстът в продажбите на Xiaomi е най-висок сред водещите производители на смартфони. Делът на компанията се е увеличил с 3,2% за една година и възлиза на 6,2% през разглеждането тримесечие.

Xiaomi дебютира на пазара през 2010 г., а четири години по-късно вече струваше 45 млрд. долара. Продажбите й обаче забуксуваха през 2015 г. под натиск от конкурентите, преди ръководството на компанията да предприеми стъпки за подобряване на технологиите, разширяване на мрежата от дистрибутори и навлизане на нови пазари, отбелязва Файненшъл Таймс.

Новата стратегия сработи. Xiaomi създаде собствен процесор, който разтовари батерията и намали зависимостта от външни доставчици. Компанията разгърна онлайн продажбите и увеличи броя на физическите магазини, започна активно да усвоява нови пазари, най-вече индийския, а през последната година броят на служителите й нарасна от 10 до 14 хиляди.

Коментар