САЩ изоставят е-гласуването в полза на хартията

Електронното гласуване в САЩ беше силно компрометирано след последните президентски избори

За да се защити от хакери, американският щат Вирджиния ще замени електронните избирателни машини с устройства, които приемат обикновени хартиени бюлетини, на предстоящите през ноември т.г. местни избори, съобщи Politico.

Досега жителите на Вирджиния можеха да гласуват чрез терминали, като просто натиснат един бутон на сензорния екран. Процедурата на гласуване с използваните до момента машини беше изключително в електронна форма. Сега обаче администрацията връща хартиените бюлетини, за да си подсигури възможност за повторна проверка на резултата, ако хакери се намесят в гласуването.

На предстоящите избори щатът ще използва апарати, които могат да произведат хартиено свидетелство за волеяизявлението на гражданите. Новите терминали предлагат на избирателя хартиена бюлетина, която той попълва собственоръчно, а апаратът я сканира и отчита резултата. По този начин, чрез хартиената бюлетина, може да се провери във всеки момент резултатът от гласуването, в случай на взлом на електронната система за броене на гласовете.

Властите обясняват промяната в технологията за гласуване с ширещите се опасения за намеса на хакери в избирателния процес. По тази причина е решено вотът на гражданите да бъде съхранен допълнително и на хартия. Изтъкват се многобройните информации в американски медии за подривна дейност от страна на чуждестранни хакери в изборите за президент на САЩ в края на 2016 г.

През юли т.г. на хакерската конференция DEF CON в Лас Вегас специалисти по сигурност показаха колко лесно могат да хакнат избирателните машини, като използваха 30 компютризирани урни втора употреба, придобити от eBay и от правителствени аукциони. В хода на експеримента беше симулирана изборна процедура, при която в рамките на 90 минути експертите пробиха защитата на системата. След това една от машините беше компрометирана отдалечено през безжична мрежа.

Според специалистите, част от машините използват остарял и широкодостъпен софтуер, вкл. неактуализирани версии на OpenSSL и Windows XP и CE. На някои терминали са открити физически портове, през които хакерите могат да инсталират злонамерен софтуер. Освен това в някои урни Wi-Fi връзките са лошо защитени.

Системата WinVote, използвана на предишните избори, беше хакната по време на конференцията от Карстен Шурман именно през Wi-Fi и уязвимост MS03-026 в Windows XP. Той получи достъп до машината от своя ноутбук, използвайки протокола за отдалечен достъп RDP. Оказа се също, че една от системите може да бъде напълно изтрита дистанционно, поради наличие на уязвимост CVE-2011-4109 в OpenSSL.

Не целия щат Вирджиния има нужда от смяна на терминали, а само 22 общини, които са инсталирали напълно електронни устройства. Властите успяха да прокарат по законен път демонтирането на тези машини до 2020 г. Отделът за избори обаче реши да се откаже от тях още на предстоящите на 7 ноември т.г. избори за ключови фигури в местното самоуправление.

Коментар