Телерик Академия стартира приема на ученици

Над 7 хил. ученици на възраст 7-18 г. са усвоили ключови дигитални умения и знания по програмиране в младежките инициативи на Телерик Академия досега

Образователната организация Телерик Академия обяви старта на приема в новия сезон на младежките си инициативи по програмиране за ученици от 1-ви до 12-ти клас. Обученията са насочени към деца и младежи от цялата страна с интерес към технологиите.

По данни на Европейската комисия, в близкото бъдеще 90% от работните места ще
изискват някакво ниво на дигитални компетенции. Същевременно едва 31% от
българите притежават дигитални умения, сочи доклад на отворената мрежа за
дигитално развитие EDIT.bg. Ето защо Телерик Академия подпомага ученици от цялата страна в обучението по програмиране и дигитални технологии.

В рамките на младежките инициативи на Телерик Академия учениците развиват
логическото си мислене и креативност и се подготвят за професиите на бъдещето.
Всички курсове са безплатни за участниците и не се изискват предварителна подготовка или знания по програмиране.

Училищна Телерик Академия

Обученията по програмиране за гимназиални ученици ще стартират на 16 октомври и са отворени за младежи на възраст 14-18 г. от цялата страна. Кандидатите, които искат да се обучават присъствено в инициативата, трябва да се регистрират на сайта на Телерик Академия до 26 септември и да се явят на входен изпит, който включва серия от логически задачи.

Училищната Академия предоставя теоретични и практически знания по програмиране с фокус върху разработката на уеб приложения с програмния език Java. Обученията ще се провеждат присъствено всеки месец в рамките на 3 последователни дни в трейнинг центъра на Телерик Академия в ж. к. „Младост“ в София. Учениците могат да участват и онлайн, като за целта се изисква единствено регистрация.

Детска Телерик Академия

Школите по програмиране за деца на възраст 10-13 г. ще се провеждат в 36 групи в 11 града в България. Желаещите могат да се обучават в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Габрово, Кърджали, Враца, Разград и Попово.

Кандидатстването в София ще бъде отворено до 5 октомври и ще включва преминаване на входен тест с 40 логически задачи. Занятията ще започнат през втората половина на ноември в две направления „Алгоритмично програмиране“ и „Разработка на компютърни игри“.

Извън столицата обученията ще стартират в началото на октомври в училища-партньори на Детската Телерик Академия. Желаещите да се обучават в школите в страната могатда се свържат директно с преподавателите в съответния град за повече информация за предстоящия прием.

Dojo@TelerikAcademy

И тази година децата на възраст 7-9 г. в София могат да се включат в безплатните
работилници по програмиране Dojo@TelerikAcademy. Заниманията стартират на 30
септември и ще се провеждат в трейнинг центъра на Телерик Академия в София.
За участие е необходима единствено онлайн регистрация на 20 септември. Не се
изисква кандидатстване, но местата са ограничени. Работилниците се организират
съвместно с CoderDojo България и в партньорство с Дигиталната Национална Коалиция (ДНК).

Над 7 хил. ученици на възраст 7-18 г. са усвоили ключови дигитални умения и знания по програмиране в младежките инициативи на Телерик Академия досега, съобщиха от образователната организация. В тях се подготвят и много от състезателите по информатика и информационни технологии в България, вкл. 80% от шампионите в най-малката възрастова категория – 4-6 клас.

Коментар