Сделка за Toshiba Memory ще има до края на септември

Toshiba бърза да продаде подразделението за памети, за да заздрави финансовото си състояние, влошено от проблемите с Westinghouse

Японската корпорация Toshiba постигна съгласие с потенциален купувач на полупроводниковия й бизнес. Очаква се окончателната сделка за Toshiba Memory да станe факт до края на септември.

Офертата идва от група компании начело с частния инвестиционен фонд Bain Capital и производителя на чипове SK Hynix. Възможно е в крайна сметка Toshiba да сключи сделка и с друг купувач, тъй като интересът към бизнеса й с памети е голям.

Тази седмица Toshiba е подписала меморандум за разбирателство с Bain Capital, който цели ускоряване на преговорите и евентуално финализиране на сделката до края на септември 2017 г. Документът няма обвързващ характер и не пречи на Toshiba да преговаря с други компании.

По-рано Ройтерс съобщи, че консорциум от Bain Capital, SK Hynix, японския правителствен фонд Innovation Network Corporation и Банката за развитие на Япония e готов да придобиe подразделението Toshiba Memory, специализирано в разработката и производството на чипове NAND флаш, за сумата от 2,4 трлн. йени (около 22,3 млрд. долара), в сравнение с предишната оферта от 1,94 трлн. йени, т.е. налице е повишение от 4,3 млрд. долара.

Toshiba бърза да продаде подразделението за памети, за да заздрави финансовото си състояние, което беше влошено от проблемите с Westinghouse – дъщерната й компания в САЩ за ядрена енергетика. Нещо повече, над Toshiba надвисна угрозата от изключване от борсата.

Коментар