Взехме осем медала на олимпиадата по информатика

Златният медалист на България Мартин Копчев от Габрово

Един златен, пет сребърни и два бронзови медала спечели България на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI. Състезанието се проведе от 7 до 13 септември в София.

Златен медал завоюва Мартин Копчев, за когото това не е първи успех от голям форум. Той е сребърен медалист от XXI Младежка Балканска олимпиада по математика за деца до 15,5 г. и има златен медал от Сингапурската международна математическа олимпиада на предизвикателствата – SIMOC 2016 г. Още от четвърти клас започва да печели отличия на математически турнири и е вписан в Почетната книга „Дарования и постижения” на гр. Габрово.

Сребърни медали от първото издание на eJOI спечелиха петима от българските участници: Константин Каменов от София и Захари Маринов от Плевен от първия български отбор и Марин Йорданов от Шумен, Добрин Башев от Габрово и Андон Тодоров от Благоевград от втория български отбор.

С бронзови медали от eJOI си тръгват Георги Петков от Варна от първия български отбор и Виктор Кожухаров от Русе от втория български отбор.

„Запалих се по програмирането от една зелена тениска, която видях“, сподели за TechNews.bg Добрин Башев. „Попитах учителя ми каква е и той каза, че ще ми покаже за какво става въпрос. Тениската беше от софтуерната академия на Телерик“, допълни той. Така Башев започва първите си курсове и скоро достига ниво, което му позволява да се класира за участие в олимпиадата.

Първенецът по брой точки Николоз Биркадзе от Грузия получава златен медал от проф. Красимир Манев

Общо 8 златни, 14 сребърни и 22 бронзови медала получиха най-талантливите млади състезатели по информатика от 22-те страни-членки на Съвета на Европа, които се включиха в надпреварата.

Първенец по брой точки и златен медалист от eJOI е Николоз Биркадзе от Грузия. Освен него и българския състезател Мартин Копчев, със злато бяха отличени още Крешимир Нежма от Хърватия, София Мелнюк от Украйна, Матей Минка от Румъния, и състезателите от отбора на Русия Егор Лифар и Александър Шековцов.

„Задачите бяха трудни, но голямо влияние върху представянето ни оказа напрежението“, споделиха участниците от отбора на Гърция. Техните представители не посещават специализирани училища, а общообразователни гимназии.

За да поздравят победителите в eJOI на официалната закриваща церемония присъстваха проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски “, домакин на церемонията, както и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

По време на олимпиадата стана ясно, че проф. Красимир Манев е избран за първия президент на eJOI. „Днес тук са събрани най-добрите млади програмисти на Европа. Изключително съм доволен от Олимпиадата“, каза проф. Манев.

Най-талантливите млади състезатели по информатика от 22-те страни-членки на Съвета на Европа се включиха в надпреварата в София

Въпреки че повечето участници все още не бяха избрали в коя област на програмирането искат да се реализират, почти всички са категорични, че пътят им напред е свързан със софтуерното инженерство. „Занимава ми се с машинно обучение и предиктивни технологии, но когато стане време да се реализирам, може да са се появили още много други интересни неща“, сподели участник от Словения.

По време на церемонията стана ясно, че Русия ще бъде следващата страна домакин на eJOI. Именно на Русия принадлежи и най-доброто отборно представяне на приключилото първо издание на eJOI.

Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI бе открита на 8 септември.  Във всеки от двата състезателни дни – 9 и 11 септември, които се проведоха във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, участниците трябваше да се справят с по три задачи, като общият брой точки, който можеха да съберат през двата дни, бе 600. Резултатите се следяха в реално време на сайта на eJOI.

Най-вълнуващият момент в провеждането на състезанието беше финалът в 13:00 ч. на 11 септември, когато системата прекъсна автоматично надпреварата, а участниците за първи път споделиха триумф и разочарования със своите ръководители. Да ги поздрави лично на финала дойде и бившият президент Росен Плевнелиев, който разговаря със състезателите и ръководителите.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар