Шефът на JP Morgan: Биткойн е измама

Виртуалната валута биткойн е измама и в крайна сметка балонът ще се спука, смята американският бизнесмен Джейми Димон, шеф на мощния финансов холдинг JP Morgan, цитиран от Гардиън.

Според него, криптовалутите са подходящи за употреба само от търговци на наркотици, убийци и хора, живеещи на места като Северна Корея, Венецуела или Еквадор. По този начин биткойн (bitcoin) може да има свой собствен пазар, но той е изключително ограничен, заяви Димон на конференцията на банка Barclays в Ню Йорк, САЩ.

Шефът на JP Morgan би уволнил незабавно всеки служител на банката си, ако той търгува с биткойни. „По две причини – това е против нашите правила и те са глупаци. И двете са опасни“, каза Димон.

По неговите думи, криптовалутата няма да сработи. Не може да има бизнес, в който хората преоткриват валутата от въздуха и си мислят, че тези, които я купуват, са наистина умни, коментира мениджърът.

„Това е по-лошо от луковиците на лалетата“, казва още Димон по адрес на биткойн, позовавайки се на пазарния балон, който възниква в Холандия през 1636-1637 г. През този период търсенето на лалета в страната се повиши необичайно, което първо ги оскъпи, а след това обезцени. Шефът на JP Morgan прогнозира големи загуби за тези, които инвестират в криптовалута.

По неговите думи, курсът на биткойн може да достигне и 20 000 долара, преди да рухне, но в крайна сметка балонът ще се спука. „Честно казано, аз съм просто шокиран, че никой не може да види какво представлява това нещо“, призна Димон. След изявлението му, курсът на биткойн падна с около 5%, като в момента монетите се търгуват за под 4000 долара.

Коментари по темата: „Шефът на JP Morgan: Биткойн е измама”

добавете коментар...

  1. любознателен

    Това е Schneeballsystem на немски. На български се казва “финансова пирамида”. Чета, какво са казали тук всезнайковците и ми идват наум думите на Сократ, останали безсмъртни, макар да са на 25 века: “Умният се учи от всичко и от всички,обикновеният се учи от своя опит, а глупака знае всичко най-добре от всички”. Експлоатират се две човешки качества, алчността и глупостта. И двете са безгранични!

  2. любознателен

    Това е Schneeballsystem на немски. На български означава финансова пирамида. Чета, какво са казали тук всезнайковците и ми идват наум думите на Сократ, останали безсмъртни, макар да са на 25 века: “Умният се учи от всичко и от всички,обикновеният се учи от своя опит, а глупака знае всичко най-добре от всички”. Експлоатират се две човешки качества, алчността и глупостта. И двете са безгранични!

  3. Anonymous

    Златото можеш да го претопиш и да си направиш украшение за врата,ръката или оная работа…парите можеш да ги дадеш на заем или вложиш в банка…да те се печатът е не от въздуха но влизат в бюджета на държавата и имат определена стойност спрямо валутите на други държави,Те не варират с хиляди за ден или час и това ги прави сигурни и практични…ако ви плащаха заплатите в биткойни щяхте ли да сте съгласни и за колко койна ще почнете работа…А

  4. ...аха...

    …аха, JPM може да създава пари от въздука, а другите са глупаци? да, сега разбрахме…

  5. Киро

    Като е толкова съвършенна технология тогава защо няма арбитър при разплащанията с биткойни? Ами, много просто – щото като те измамят и никой не ти връща нищо! Ето защо такава система се се ползва само от престъпни организации и криминални индивиди…

  6. Петър

    Благодарение на биткойн се отвори една нова ниша разкри се огромен работен пазар за blockchain developers и заплатите са доста високи на blockchain developer-ите.Смело напред все пак биткойн не е само валута, а съвършенно нова технология с нови протоколи за комуникация в Application layer-a на OSI model-a 🙂

  7. Anonymous

    jp morgan – too big to jail

  8. Anonymous

    Понеже китайците го минират
    се опитват да помпят цената
    за да спечелят повече.

  9. 1

    You wish 🙂

  10. хахахаха

    Боли когато не можеш да печаташ 🙂

  11. Anonymous

    биткойна е продължение на $(95% е дигитален).

  12. Anonymous

    с времето хардуера ще се подобри
    и биткойн варианти ще са на всеки телефон/часовник/пръстен обица/очила…

  13. Anonymous

    Хибридно “Доказателство за изгаряне” и доказателство за залог.

    Доказателството за изгаряне на блокове действа като контролно-пропускателни пунктове, има по-високи награди,
    не съдържа транзакции, е по-сигурно и се закрепва едно към друго и към веригата PoS,
    но е по-скъпо.

  14. Anonymous

    Хибридни варианти може да са хиляди(там е потенциала)

    Proof-of-Stake + Proof-of-Research.

    Proof-of-Stake is generating new coins based on an interest rate of 1.5% p.a. on the staking coins.

    Proof-of-Research adds a payment on top of a minted block reward if a user is participating in BOINC projects that are whitelisted.
    The number of additional GRC is dependent on the users relative participation within the BOINC network compared to all participants eligible to generate Proof-of-Research.

  15. Koпач

    Тоя, щом е почнал да реве на глас, значи нещата са сериозни. Наистина!

  16. Anonymous

    peercoin(PoS = безусловен базисен доход)

  17. Anonymous

    балон е сега.

    Като се разцепи още няколко пъти(биткойн => биткойн кеш)
    всичко ще се уравновеси.

  18. az

    @Той, ай обЯсни що рублата да няма покритие?

  19. БайГан

    Поредната световна пирамида,измама от голяма величина

  20. ми ся

    АЙДЕЦ ВСИЧКИ МЕГАСПЕЦОВЕ ДА ХОДЯТ В БАНКИТЕ И ДА ЗАКРИВАТ ДОЛАРОВИТЕ СИ СМЕТКИ! ОБРЪЩАЙТЕ В БИТКОЙНИ, НАЛИ МНОГО АГИТИРАТЕ…. ПОНЯТИЕ СИ НЯМАТЕ – ТАКА СЕ ПИШЕЛИ ЦИФРИЧКИ В КОМПЮТРИТЕ… АМИ НАПИШЕТЕ ВИЕ БЕ! ТО АКО ТАКА ЛЕСНО СТАВАШЕ, КИТАЙ И РУСИЯ ЩЯХА ДА СА ЕХЕЕЕ..

  21. (c:

    Дали Биткойн е валута и пари – това е интересен въпрос.

    1. Биткойн има лимитит, който е 20999999,97690000 или грубо 21 милиона биткоина (за повече детайли – интернет).

    Дори златото девалвира, годишно се добиват над 1800 тона. При останалите ценни метали също има добив.

    2. Биткойн се пренася лесно.

    Проблемът при злато (и останалите ценни метали), защото те са скъпи за пренос. Затова големите купувачи просто държат златото в Bullion Banks и само се местят кюлчета от една купчинка в друга.

    Това доведе до очаквания бангстерски тарикатлък. Разните дилърчета започнаха да продават повече злато, отколкото реално имат.

    В момента по груби оценки на експерти всяко ключе в такава банка е продадено на 3ма различни купувачи. И това е оптимистичната оценка, може би е по-зле.

    Затова последните 5 години Китай и Русия купуват злато изключително и само с доставка в техни банки.

    В това отношение Биткойн има преимущество – парите влизат в портфейла на конкретния потребител, а това се отразява в блоковите вериги на Bitcoin (blockchains).

    3. Биткойн не решава проблемите с повечето финансови измами.

    Основният проблем е, че в крайна сметка Биткойн е валута като всяка друга и подлежи на манипулации посредством новини, създаване на паника и хаос, и прочее.

    Също така, Биткойн по никакъв начин не предпазва нито една от финансовите измами, при които хората доброволно дават парите си, а после не получават обратно обещаното им.

    Даже в момента има подобна измама в нета – хакват FB профили на хора, които имат Биткойн, търсят техни приятели, които също имат Биткойн, и им искат заеми, уж за няколко часа до няколко дни. После не им ги връщат.

    Ако някой ви обещае грантирана 20% годишна възвръщаемост, ако инвестирате Биткойните си при него, как точно блоковите вериги ви предпазват от очевидно класическата Понци схема (в България позната още като пирамида)?

    Предвид анонимността* на Биткойн портфейлите, и множеството съществуващи борси, сами можете да се досетите колко бързо парите могат да бъдат конвертирани многократно през няколко криптовалути, че и през евро/долари/…, и да станат напълно непроследими.

    Ако направя пирамида, аз самият мога да направя множество портфейли и да преставя прехвърлянето на средства между тях като инвестиции, с които дори аз самият съм изгуил парите си.

    * В блоковите вериги се пази само транзакцията между два портфейла, не и конкретната причина за транзакцията.

  22. Той

    Рублата няма покритие, доларът си е добре, а биткойнът наистина е огромна измама.

  23. (c:

    Истината е, че JP Morgan Chase са една от банките, които контролират Федералния Резерв на САЩ.

    Федералният Резерв е частна банка, нито е федерален, нито има каквито и да е резерви.

    Bitcoin и криптовалутите застрашават монопола на шепата банкери, които ебават света последните 100-тина години.

  24. Anonymous

    добре де доларът е фалирал от 20 години няма покритие а се взема за капитал .а в случаят БИТКОИН си има капитал и е конкурентен и на долар и евро във всяко едно отношение .Тука става дума за привиден стрх че на някой си Джипи морган му отъняват капиталите .понеже са в долари който реално няма покритие а се крепи на един балон който сред умните инвеститори отдавна се е спукал .

  25. Anonymous

    (-)
    Балон е.
    Има същото покритие(0) като хартията.

    (+)
    биткойна е бърз

    бързината убива (което е предостатъчно) :

    Ако си банка(jpmorgan) бързината на биткойна те убива.
    Ако си НАП бързината на биткойна те убива(хвани го и го обложи де).

    като навлезе и 3D принтери – орионската системата ще е унищожена
    Както казва учителя Дънов :
    към 2040г и спомен няма да има от старата система.

  26. Чобан

    А тези реалните пари, които съществуват в момента как се появяват? Федералния резерв решава и ги създава… от въздуха ! Те също на практика представляват написани цифрички в един компютър. Така че колкото криптовалутите са измислица, толкова и цялата монетарна система в момента. Поне в криптовалутите уж има някаква по-голяма сигурност и независимост…

  27. ха

    На практика bitcoin не е валута, защото курсът му винаги ще играе и това ще го прави на практика напълно неприложим за реална употреба! А ако стандартните известни ни днес пари съществуват, то какви пари на бъдещето са bitcoin?

Коментар