Huawei отговаря на Apple с истински AI смартфон

Huawei има реалeн шанс да излезе напред в мобилните устройства с изкуствен интелект

Конкуренцията на пазара за смартфони се пренася в полето на изкуствения интелект (AI). След като Apple показа нов iPhone X с бионичен чип и разпознаване на лице, китайският гигант Huawei ще реагира на предизвикателството с „истински AI смартфон“.

Премиерата на флагмана Mate 10 е насрочена за 16 октомври, припомня технологичното издание The Verge. Смартфонът на Huawei идва с т.нар. „невронен енджин“ и ще конкурира пряко последното поколение iPhone.

Huawei наистина има реални шансове да излезе напред в мобилните устройства с изкуствен интелект. Вграждането на отделен AI чип в смартфона се явява сериозно предимство, тъй като гарантира по-бърза обработка на данните, по-дълъг живот на батерията и по-висока сигурност за потребителите.

На изложението IFA в Берлин миналия месец Huawei представи нова едночипова система (SoC) под името Kirin 970, която включва блок за невронни изчисления, или NPU. Подобно на бионичния енджин на Apple, NPU представлява набор от процесорни ядра в мобилния чип, предназначен за изпълнение на задачи, свързани с изкуствен интелект.

Но е възможно Huawei да отиде по-далеч от Apple в интеграцията на изкуствен интелект. Предишният флагман на компанията Mate 9 използва машинно обучение за адаптиране на операционната система към навиците на потребителя, разпределение на изчислитeлната мощност и памет за най-често използваните задачи. Mate 10 обещава още повече интелигентност.

Ще са необходими няколко месеца работа с устройството, за да стане ясно дали рекламните послания за изкуствен интелект имат реално покритие. Във всички случаи обаче стремежът на Huawei да използва изкуствен интелект на системно ниво е очевиден и заслужава адмирации.

„Истинският AI телефон“ не е само обособен хардуер, но и софтуерни компоненти, които използват иновативно машинно обучение. Мнозина наблюдатели на пазара са скептични за изкуствения интелект, тъй като този термин вече се използва за всичко – от перални машини до четки за зъби. Сега Huawei е на ход да опровергае скептиците.

Коментари по темата: „Huawei отговаря на Apple с истински AI смартфон”

добавете коментар...

  1. Иван

    Ба на китайчиата бионният чип е къде-къде по-як! Помага на люпещите семки в Поднебесната империя да не плюят по краката си докъто сърфират с чудото на ИИ от Хуауей!

  2. (c:

    Нещо не схващам. Истински Изкуствен Интелект, или Изкуствено Истински Интелект?!?

    А, случайно ли пропуснахте, че A11 Bionic има Neural Engine блок като част от SoC?

    Apple изрично го споменаха, както и малкият детайл, че изпълнява 600 милиарда операции в секунда.

  3. Иван

    Да бе, да… Страшен ще е! Тим Кук ще се самоубие ритуално като го види… Аман от идиоти! На Хуауей работата е малко като “видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак”…

  4. Anonymous

    като на бащата ти китайски уй

  5. Anonymous

    Китайски ИИ.

Коментар