Уеб карта приема сигнали за зелени практики и идеи

Сред областите, събрали най-много „зелени точки” към момента, са София-град, Софийска област, Разград и Благоевград

Специализирани ГИС решения подпомагат отбелязването на „зелени точки” в седмото издание на инициативата „Да изчистим България заедно”. На разработената от ЕСРИ България специализирана уеб карта се приемат сигнали за добри идеи и практики, които елиминират боклука или го превръщат в нещо ценно.

Тази година денят на голямото почистване 16 септември бележи началото на отборна еко надпревара, в която се включиха над 305 хиляди души. Базираното на съвременни ESRI ГИС технологии решение подпомага участниците в инициативата при регистриране на техните отбори, като улеснява подаването на данни за местоположението и площта през уеб.

Под формата на коментари участниците могат да изпращат информация за добрите практики, които прилагат, да прикачват снимки и да ги преглеждат на картата. ЕСРИ България разработи и специализирана бек-офис система, посредством която организаторите преглеждат и валидират подадената от участниците информация.

Системата позволява извършване на справки и анализи по време на цялата кампания, която ще продължи до края на годината. Това дава възможност на организаторите да проследяват реалната активност и обществен интерес, както и да бъдат максимално коректни при планирането на ресурсите и дейностите по инициативата.

Статистиката от уеб картата в първия ден на кампанията сочи, че общият брой на отбелязаните точки е повече от 1170 за територията на цялата страна. Сред областите, събрали най-много „зелени точки” към момента, са София-град, Софийска област, Разград и Благоевград. В челните места са още Търговище, Плевен и Варна.

Коментар