Електрическа станция ще зарежда 4000 коли на ден

Зеленият проект на немската компания Sortimo надминава традиционната визия за бензиностанция

Близо до магистрала А8 в Германия скоро ще се появи най-голямата станция за бързо зареждане на електромобили с общо 144 колонки. Проектът се изпълнява от немската компания Sortimo.

4 000 автомобила на ден ще могат да бъдат зареждани в Innovationspark Zusmarshausen, съобщи GreenTech.bg. Предвижда се 24 от 144-те колонки да бъдат супер-зарядни портове с капацитет от 350 киловата (kW).

Според Sortimo, Innovationspark Zusmarshausen може да предложи икономии от 29,5 милиона литра или около 7,8 милиона галона гориво. Очаква се станцията да пести почти 60 000 тона въглероден диоксид всяка година.

Innovationspark Zusmarshausen надминава традиционната визия за бензиностанция. Всяка станция би могла да включва офиси, магазини и заведения за хранене. Хората ще могат да си поръчат храна, преди да пристигнат там, и да я консумират, докато колата им се зарежда.

Innovationspark Zusmarshausen ще бъде много близо до природата и архитектурно съобразена с околната среда

Пътуващите ще могат също да паркират и зареждат превозните си средства едновременно на DC паркинг, дори докато си работят в офисите на тези места, посочват от Sortimo.

От изображенията на проекта се вижда, че всяка станция може да бъде покрита със зеленина. Sortimo пояснява, че Innovationspark Zusmarshausen „ще е много близо до природата и архитектурно съобразена с околната среда”. Предвижда се още хората да си почиват в парка при зарядната станция.

Възобновяемата енергия е неизменна част от плана за мрежата от зарядни станции. Sortimo твърди, че в станциите ще може да се съхранява слънчева енергия, за да се използва в пиковите часове.

Освен това зарядните станции ще бъдат интегрирани с управлението на топлинните системи на Innovationspark Zusmarshausen, така че за сградите ще може да се използва отпадъчна топлина. В проекта участва и компанията Steinbacher Consult с инженеринг, технологии и оперативна работа.

Очаква се мащабната мрежа да влезе в експлоатация през 2018 г. Някои германски медии съобщават, че тя ще получи подкрепа от Министерството на транспорта.

Коментари по темата: „Електрическа станция ще зарежда 4000 коли на ден”

добавете коментар...

  1. Електромобилист

    Нещо имате грешка в сметките! Пише, че 24бр. от станциите ще са с 350квт мощност. Т.е. на тях ще се зарежда за по-малко от 10мин.

  2. Anonymous

    144-те колонки да бъдат супер-зарядни портове с капацитет от 350 киловата (kW).

    350kw/144 колонки = 2,7 kw на 1 колонка

    при 40kw на кола
    ще трябват 16 часа за зареждане.

Коментар